Nevjerojatno je da nitko iz Vlade nije rekao ni jednu jedinu rečenicu otome što planiraju učiniti kako bi pomogli županijama kroz koje je prošlogtjedna prošao vodeni val, a koje broje štete od nekoliko milijuna kuna, kazalaje Glavak na konferenciji za novinare u Saboru, koja je organizirana nakon štoje predsjednik Sabora Josip Leko odbio zahtjev za stankom kako bi se očitovalio aktualnim pitanjima.

Glavak je podsjetila da su u dvjema županijama na vlasti stranke vladajućekoalicije, zbog čega je, smatra, Vlada i u izravnoj komunikaciji mogla pomoćiMeđimurju i Varaždinskoj županiji.

Ustvrdila je da je Međimurje stradalo zbog svega 2,5 kilometara nasipa kojitreba izgraditi.

Priznala je da su se poplave događale i za bivše, HDZ-ove vlasti, ali da susve vlade reagirale i novčano pomogle ugroženim krajevima.

Đurđević je, pak, zatražio da se odmah pronađe rješenje za Slavonski Brod,u kojem zagađenje iz rafinerije u Bosanskom Brodu ugrožava zdravlje više od 100tisuća građana, pogotovu kroničnih bolesnika i djece.

Zabrinjavajućom je ocijenio izjavu nadležnog ministra okoliša MihaelaZmajlovića da je problem nemoguće riješiti u iduće dvije godine, a zatražio jeda se u rješavanje problema uključi i premijer Zoran Milanović, kroz kontakte sVijećem ministara BiH.

Smatra da bi Hrvatska od BiH trebala tražiti poštovanje europskih standardana području zaštite okoliša. "Ako BiH u dogledno vrijeme želi biti članicaEU, u svoje zakone mora implementirati nove tehnologije vezane uz zaštituokoliša", poručio je Đurđević.