Jadranka Kosor je u ime Kluba HDZ-a ocijenila kako je predloženi proračun na lošim temeljima, da su smanjenja rashoda koja predviđa "tek na papiru", te da porezno, posebno nakon povećanja PDV-a, dodatno opterećuje, umjesto rasterećuje gospodarstvo i građane.

"To me podsjeća na rečenicu Branka Grčića, danas potpredsjednika Vlade, u jeku sučeljavanja u predizbornoj kampanji - 'kada bi objavili što bi napravili ako dođemo na vlast tko bi za nas glasovao'. Da je Kukuriku koalicija najavila povećanje PDV-a, da će hrvatske obitelji prosječno godišnje izgubiti 2000 kuna zbog većeg poreznog opterećenja, možda bi i rezultati izbora bili drukčiji", poručila je Kosor.

Veće porezno opterećenje, upozorila je, najviše će pogoditi najsiromašnije, "i to će biti harač puta tri, a za neke možda i harač puta šest, što će se vidjeti do kraja godine".

Najavila je da će HDZ podnijeti amandmane na proračun - iako svjesni, kako je rekla, da ih vlast neće prihvatiti - kojima je namjera, naglasila je, ispraviti propuste u Vladinoj pripremi proračuna.

Čelnica HDZ-a ponovila je kako je proračun na prihodovnoj strani za 1,5 milijardi kuna precijenjen, a na rashodovnoj strani za isto toliko podcijenjen, dok je Vladi zamjerila i očekivanje ušteda u javnom sektoru, poput smanjenja rashoda za prekovremeni rad, iako sa sindikatima još nije ni počela pregovarati.

Da je prekovremeni rad gotovo nemoguće ukidati, posebno u javnim službama, ilustrirala je primjerom - kada bi netko u 16,30 nazvao policiju i prijavio pljačku, a policajac bi odgovorio kako mu je upravo završilo radno vrijeme.