"Gušiti Poslovnikom pravo na izgovorenu riječ je nešto što je u parlamentarnoj praksi nezapamćen i opasan pristup ograničavanja prava zastupnika na govor i iznošenje vlastitog mišljenja", kazao je Davorin Mlakar u ime Kluba HDZ-a.

Iako se složio da se institut ispravka netočnog navoda do sada često zlorabio u sabornici, Mlakar je istaknuo da je predsjedavajući sjednicom i do sada imao na raspolaganju više mjera kojima je takve zlouporabe mogao, a nije sprječavao. Potvrda toga je, kazao je, i činjenica da u Poslovniku ima više odredbi o uvođenju reda i stegovnim mjerama nego o pravima i slobodama zastupnika.

"Mjere koje sada uvodite pod firmom dinamičnosti rasprave iza sebe imaju drugi učinak - onemogućavate slobodu zastupnika da iznesu svoje mišljenje koristeći se različitim instrumentima", poručio je vladajućima.

Prozvao ih je da predloženim izmjenama štite položaj izvršne vlasti u odnosu na Sabor, dajući Vladi zadnju i odlučujuću riječ u parlamentu, što se, naglasio je, kosi s načelima Ustava i parlamentarne demokracije.

Osim ukidanju ispravka netočnog navoda, Mlakar se usprotivio i promjeni instituta povrede Poslovnika, bespredmetnim ocijenivši da se o tome je li prekršen Poslovnik ili ne odlučuje naknadno, pa i danima nakon što je zastupnik imao prigovor..