Zastupnik HDZ-a Josip Đakić smatra pak da je riječ o "demagoškom triku", rekavši da će odsada sredstvima upavljati politički podobni. I njegov stranački kolega Josip Salapić ocijenio je da Vlada preuzima odgovornost "za zbrinjavanje kadrova iz koalicije".

Branko Bačić rekao je da se ni dosad odgovornost Vlade i ministra nije delegirala na nadzorni odbor već je i dalje odgovornost ostala na njima, a na Lekine tvrdnje prigovorio je i Đuro Popijač rekavši da je kroz javni natječaj prošlo 1.400 eminentnih stručnjaka iz poslovnog svijeta u posljednje dvije godine i da je iskustvo javnog natječaja "itekako referentno".

Stojimo iza tih ljudi i njihovih rezultata koji će se iskazati u rezultatima javnih poduzeća, ostvarenih prihoda i dobiti, naglasio je Popijač

Jadranka Kosor podsjetila da je predhodna Vlada donijela niz propisa i odluka da se u najvećoj mogućoj mjeri izbjegne politički utjecaj pa tako, dodala je, ministri više nisu mogli biti članovi nadzornih odbora. Podsjetila je i na odluku o o antikorupcijskim planovima i programima koju su sva javna poduzeća morala poštovati, a Vlada je to nadzirala.

HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar zaključio je da će se izmjenama zakona o sprečavanju sukoba interesa urušiti kvaliteta državne službe.