U Solinu, kolijevci hrvatske povijesti, u subotu su otvoreni dječji vrtić „Jadro“ i nova sportska dvorana Osnovne škole Kraljice Jelene, nakon čega je u povodu Dana Grada Solina (8. kolovoza, na blagdan Male Gospe) održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je - u svojstvu i izaslanika predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka - govorio potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner. Donosimo njegove najvažnije poruke:

1.832 djece manje nego lani!

Hrvatska gubi svoje stanovništvo, Hrvatska nestaje. U 2013. rođeno je 1.832 djece manje nego u prethodnoj godini - prosječno se svake godine rodi oko 20 posto manje djece nego što hrvatskih građana umre. Hrvatska populacijski nestaje zbog opće nebrige SDP-ove vlasti o pronatalitetnoj politici. Pojam pronatalitetne politike, uostalom, nestao je u zadnje dvije-tri godine iz našega javnog života, iz medija, komunikacije... 

Solin = vizija & briga za mlade

Mladi visokoškolovani i obrazovani ljudi odlaze u inozemstvo kako bi ondje i ostali, osigurali dostojanstvenu budućnost i sebi i svojim obiteljima. Uvjereni su da za to u Hrvatskoj nemaju šansi. No Solin je upravo primjer brige za mlade, primjer da se može: ovdje su danas, unatoč izostanku potpore aktualnoga državnog vrha, zahvaljujući viziji i gradskog i županijskog vodstva otvoreni vrtić i školska dvorana. U ovom se gradu uvijek iznova obradujem jer svaki put nailazim na nešto novo. Unatoč krizi i, ponavljam, izostanku potpore, ova lokalna samouprava ima snage i znanja gledati u budućnost i realizirati ove važne projekte.

BOBAN: Dvorana od 40 milijuna kuna - vrtić za 72 djece!

Nakon otvaranja dvorane vrijedne 40 milijuna kuna - čiji je temeljni kamen položen prije četiri godine - solinski gradonačelnik Blaženko Boban (HDZ) svečano je obilježio i dobivanje uporabne dozvole za novi dječji vrtić "Jadro" na Arapovcu, koji će primiti 72 djece. Pohvalio se i turističkim uspjesima:

- U prvih osam mjeseci ove godine u Solinu je broj noćenja povećan za gotovo nevjerojatnih 60 posto, a broj dolazaka za 40 posto u odnosu na lani!

Najmlađi grad u Hrvatskoj

- Unatoč krizi, koja nije zaobišla ni naš grad, i 2014. se možemo pohvaliti s nekoliko projekata koji su prije svega u funkciji građana, nadasve onih mladih, zbog kojih s ponosom zadnjih godina nosimo titulu najmlađega grada u Republici Hrvatskoj - istaknuo je Boban za www.solin.hr u nedavnom intervjuu. 

http://solin.hr/index.php/novosti-aktualno-solin/item/1351-predblagdansk...