Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV te se osvrnuo na aktualne političke teme. S njim je razgovarao novinar Mislav Bago, a u nastavku donosimo Jandrokovićeve ključne poruke:

O PREDSJEDANJU SABOROM

Čast je biti predsjednikom Sabora i kada je većina stabilna i kada je klizajuća, kako je opisuju. Sabor je središte političkog života u RH i ja tu mogu odgovarati sa sebe i svoju stranku, a svatko je izabran od građana i odgovara za sebe. Krenuli smo u suradnju s Mostom, no ta suradnja se pokazala nemogućom - ne zbog nas, nego zbog ponašanja kolega iz Mosta - i tada smo ušli u koaliciju s HNS-om i to je zapravo većina, a ovo što se događa iznad, HDZ na to nema puno utjecaja. Zastupnici odlaze iz redova SDP-a nezadovoljni politikom gospodina Bernardića i idu u klub Milana Bandića ili u HNS, tamo gdje im je najprirodnije. Mi smo formirali većinu na 78, otišao je kolega Zekanović i ostali smo na 77 i tako možemo mirno funkcionirati. Ostalo je odabir tih ljudi. Pa zar zaista mislite da mi možemo reći nemojte glasati za prijedloge Vlade? Ali to nije fenomen samo u Hrvatskoj. Pogledajte Italiju, Španjolsku ili Švedsku koja ne može složiti Vladu. Mi imamo većinu u Saboru, koja jamči Vladi da normalno radi.

O „SLUČAJU RIJEKA“

Zanimljivo je da nitko ne komentira slučaj u Primorsko-goranskoj županiji gdje je zastupnica Živog zida prešla kod župana Komadine i podržala proračun, no to nitko ne dovodi u pitanje i ne propituje. Zašto je to tako? Sumnja se na slučaj Zagreb, a nitko ne sumnja na slučaj Rijeka.

O KANDIDATURI ZA PREDSJEDNICU

HDZ nije predsjednici Grabar-Kitarović postavio nikakav ultimatum, odnosno uvjet da će HDZ podržati njezinu kandidaturu ako Galić više ne bude u njezinom Uredu. HDZ će ju podržati nakon što objavi da će se kandidirati, a ona će to sigurno učiniti na vrijeme.

O AFERI SMS

Ne vidim poveznicu između slučaja Galić i slučaja Brkić, a očekujem da će istraga pokazati tko je odgovoran za aferu SMS i tko su odgovorni ljudi koji su sudjelovali u tome. Kada vidimo što se točno dogodilo, onda možemo donositi političke odluke. Ovako napamet temeljem nagađanja i onoga što pišu mediji ne bi bilo korektno. Milijan Brkić se nije distancirao, dolazi na sve ono što je bitno. Novinari su krivo interpretirali u slučaju kada Brkić nije bio na sjednici Predsjedništva stranke, a znalo se da je predsjedavao Saborom. Novinari su to znali, ali namjerno su napravili iz toga priču.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/s-predsjednikom-sabora-gordanom-jandrokovicem-o-politickim-aktualnostima-razgovarao-je-mislav-bago---542413.html