(VIDEO) U Saboru je danas održana rasprava o HDZ-ovoj interpelaciji rada Vlade zbog istraživanja i eksploatacije plina i nafte u Jadranu. Vlada je, naime, provodeći ubrzano, nezakonito i netransparentno postupak seizmičkog istraživanja Jadrana, natječaj i izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika pokazala nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša. Umanjila je pritom ulogu Sabora i uskratila lokalnim vlastima i stanovnicima mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/hdz-podnio-interpelaciju-o-radu-vlade...

„Rad“ Vlade „tumačio“ je Milanović - koji je na snagu argumenata naših sabornika „odgovorio“ izlaskom iz sabornice. 

Uime naše stranke interpelaciju je predstavio sabornik (i predsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša) Branko Bačić.

Vlada ne poštuje zakone

Izlaganje sabornika Bačića možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Korištenje novih energetskih izvora ne smije biti izlika za neprovođenje zakona, a što se, nažalost, dogodilo u načinu na koji je ova vlada provodila ubrzano, nezakonito i netransparentno postupak seizmičkog istraživanja Jadrana. Te prvog javnog nadmetanja i izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu.

Potpuna nebriga za okoliš

Nezakonitim načinom na koji je vođen cijeli ovaj postupak - s najavljenom idejom ubrzanog i nerealnog pretvaranja Hrvatske u malu Norvešku - ova vlada pokazala je nebrigu za očuvanjem mora i morskog okoliša, minorizirala ulogu Sabora u definiranju politika te uskratila lokalnoj razini i žiteljima priobalnih županija, gradova i općina mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima. 

Natječaj - bez strateških dokumenata

S obzirom da se radi o ispitivanju geofizičkih podataka - koji se nalaze u epikontinentalnom pojasu - prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara jasno je propisan postupak korištenja tih materijala. Je li vlada zaštitila nacionalne interese i jesu li podaci izvezeni u Norvešku?! U čemu se, naime, ogleda nezakonitost u provođenju ovog postupaka? Prije samog natječaja, naime, vlada je bila dužna donijeti tri strateška dokumenta. Strategiju upravljanja mineralnim sirovinama kako je to predvidio Zakon o rudarstvu, napraviti cost-benefit analizu i Strategiju upravljanja morskim okolišem. 

Na vrijeme smo upozorili

Nedopustivo je da se temeljni dokument - kojim se propisuje način istraživanja i eksploatacije, nadzor, utvrđivanje zaliha i sve ono što prati istraživanje i eksploataciju ugljikovodika - definira pet mjeseci nakon što je otvoren javni natječaj. Od prvoga dana upozoravamo na ovu nezakonitost! 

MILANOVIĆ POBJEGAO PRED ARGUMENTIMA

Nakon Bačićeva izlaganja, uslijedile su replike naših sabornika. Među inima, sabornika Frane Matušića, Jasena Mesića, Ante Babića, Josipa Đakića, Davorina Mlakara i Đurđice Sumrak. Možete ih pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MATUŠIĆ: Nepodnošljiva lakoća zaobilaženja rasprave u Saboru!

U Hrvatskoj, nažalost, izgleda normalno i moguće da se o najvažnijim pitanjima ne raspravlja u Saboru. Ova je vlada učestalo navodila kao primjer „zajedničkog suživota“ eksploatacije nafte s turizmom -  Santa Barbaru. Prije mjesec dana u Santa Barbari - upravo na transportu nafte - dogodila se havarija koja je potpuno uništila to američko ljetovalište.

MESIĆ: Prijeti opasnost uništenja podvodne kulturne baštine!

Što će biti s potencijalnom štetom na podvodnoj kulturnoj baštini - koja je ne samo zaštićena zakonom nego i UNESCO-vom Konvencijom o zaštiti podvodne kulturne baštine. A koju je Hrvatska ratificirala!

BABIĆ: Podaci o podmorju - bez naknade predati stranoj tvrtki!

INA je potrošila milijarde kuna za istraživanje u Jadranskom moru da bi dobili određene energetske podatke koje je ova vlada dala suspektnoj i bez referencija tvrtki Spectrum. Tek pod pritiskom javnosti, vlada je priznala da ih je dala bez ikakve naknade. Laži i manipulacije ove vlade razotkrivale su se i u ovom visokom domu. 

ĐAKIĆ: Što ako se dogodi havarija kao u Meksičkom zaljevu?

Postoji opasnost da se u Jadranskom moru dogodi havarija kao u Meksičkom zaljevu. Jedan djelić sekunde ljudske nepažnje donosi havariju. U Meksičkom se zaljevu četiri godine nisu resursi vratili u funkciju - uništena je flora i fauna!

MLAKAR: Milanović nema nijedan argument da vlada radi zakonito!

Milanović je zlouporabio svojih 15 minuta za govornicom i pokazao potpuno nerazumijevanje Ustava RH! Vlada je odgovorna Saboru. Ne moramo „slaviti“ činjenicu da se Milanović danas ovdje „ukazao“ - da bi govorio o stajalištima vlade u povodu interpelacije. Nedostatak kućnog odgoja nije mu dao da odsluša kritike. To što su ga instruirali njegovi strani konzultanti - može primijeniti negdje drugdje. Ovdje je trebao odgovarati na pitanja i braniti stajališta Vlade. Ovo što je danas izrekao su bedastoće i nijedan argument u prilog da njegova vlada radi zakonito.

SUMRAK: U nedostatku argumenata, Vlada obmanjuje!

Kad nemaju argumente, žele promijeniti percepciju. Jedna zastupnica uvjerava kako su platforme predivne, da će se koristiti u turističke svrhe. Vjerojatno će se promijeniti i tekst poznate pjesme „S ponistre se vidi Šolta“ u „S ponistre se vidi platforma“.