"Ako je istina to što danas pišu novine o imenovanju prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića u Nadzorni odbor Ine onda je to ne iskorak od nekoliko koraka unatrag nego iskorak od nekoliko godina unatrag", ocijenila je Kosor na konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru i upitala - "Kamo to ide Vlada?"

"To je vrlo zabrinjavajuće", rekla je i dodala kako su i sam premijer Zoran Milanović te ministri u vladi učestalo ponavljali da ministri neće biti članovi nadzornih odbora.

"A vrlo je jednostavno preko toga prijeđeno. I ako je to istina, još uvijek se ograđujem - što im zapravo možemo vjerovati?", upitala je Kosor.

Imenovanje Čačića baš u NO Ine otvara niz dodatnih pitanja, kazala je i upozorila na pisanje medija da je Čačić uputio pismo mađarskoj naftnoj kompaniji MOL pod kraj prošle godine. "To otvara niz vrlo osjetljivih pitanja i mi ćemo ih otvarati u danima koji su pred nama", kazala je.

Negativno je ocijenila i imenovanje Zlatka Koračevića za predsjednika Uprave HEP-a. "Činjenica jest da se on pokazao neuspješnim u vođenju jedne tvrtke, puno manje i u nacionalnom smislu nevažnije od HEP-a, a sada mu se daje puno povjerenje da vodi HEP o kojem, po našem saznanju, nema nikakvih osobitih znanja", rekla je Kosor.

Potpredsjednik Kluba HDZ-a Davorin Mlakar je naglasio da je Hrvatska preuzela međunarodnu obvezu da će depolitizirati državnu upravu i cijeli javni sektor, a umjesto toga, kazao je, dolazimo u situaciju da vlada postavlja isključivo podobne ljude.

"To je razlog da ćemo vjerojatno imati problema s Europskom komisijom jer će u fazi monitoringa vlada sigurno morati objasniti zašto je umjesto daljnje depolitizacije išla upravo suprotnim smjerom", ocijenio je.

Kosor se osvrnula i na poskupljenje cijene naftnih derivata kazavši kako Vlada treba i može intervenirati. Naglasila je također da se HDZ protivi najavljenoj dekriminalizaciji lakih droga. "Svaka droga je opasna i nema lake i teške droge, svaka droga ugrožava život mladim ljudima", kazala je i dodala da Kukuriku koalicija ni jedan od spomenutih poteza nije najavljivala u svojoj izbornoj kampanji.

Na pitanje novinara, odbacila je tumačenje da je ministar financija Linić, vezano uz uvođenje reda u sustav plaćanja poreza državi, neizravno prozvao bivšu Vladu da je "žmirila" pred neplatišama te obveze.

"To apsolutno nije točno", rekla je Kosor i dodala kako je činjenica je njena vlada poduzimala niz mjera ne samo u naplati poreza nego i u borbi protiv sive ekonomije.