"Poskupljenje goriva se događa nakon što je Vlada povećala PDV na 25 posto, sve poskupljuje, a neki članovi Vlade s nevjerojatnom lakoćom najavljuju i poskupljenje struje i plina" rekla je predsjednica saborskog Kluba HDZ-a.

Smatra da je pred građanima tsunami poskupljenja, a na to, upozorila je Kosor, nitko ne reagira niti suvislo komentira. Neshvatljivim je ocijenila da na jučerašnjoj sjednici GSV-a ni jednom riječju nije bilo dotaknuto pitanje povećanja cijene goriva ocjenjujući da će ono generirati nova poskupljenja, pogotovo struje i plina.

Podsjetila je da 2,5 godine njezine vlade cijena struje nije povećana, iako je bilo zahtjeva za njezinim povećanjem te upitala razumije li Vlada da je Hrvatska po Ustavu socijalna država i država socijalne pravde, za što je zadužena Vlada.

Zabrinjavajućim smatra što vlada ne reagira i na najave rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića u Republici Srbiji. "To je trenutak kada Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova moraju reagirati, a do sada nismo čuli ni jednu suvislu reakciju", kazala je Kosor.

Predsjednica HDZ-a poduprla je reakciju predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema koji je od predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudića zatražio da se javno ispriča Saboru jer je bivšem predsjedniku Sabora Luki Bebiću, kao svjedoku na sudu u postupku protiv bivšega premijera Ive Sanadera, rekao: "Gledajte, niste u Saboru, ja Vas upozoravam da se pristojno ponašate".

No, Kosor očekuje da će Šprem tražiti javnu ispriku i od ministra Željka Jovanovića koji je Sabor nazvao kokošinjcem.

"Ni jedan ministar Hrvatski sabor ne može nazivati kokošinjcem unatoč tome što su za ime svoje koalicije odabrali ime Kukuriku koalicija", rekla je Kosor.

Osvrnula se i na uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojom je nadzor mora preseljen iz Rijeke u Split, kazavši kako je njena vlada u Nacionalnu središnjicu za nadzor i upravljanje pomorskim prometom u Rijeci uložila veliki novac. "Radi se o projektu čijem je otvaranju nazočio tadašnji primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, tadašnji zastupnici Slavko Linić i Željko Jovanović, a koji sam otvorila sa šefom Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paulom Vandorenom, a sada su ga potezom pera poništili", kazala je Kosor, a saborski zastupnik i glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić naglasio je da je u Nacionalnu središnjicu za nadzor i upravljanje pomorskim prometom u Rijeci uloženo pet milijuna eura iz PHARE programa kako bi se mogao nadzirati cijeli pomorski promet.

Bačić je upozorio i na za HDZ neprihvatljiv projekt gradnje autoceste od Rijeke do Žute Lokve. "Taj projekt je opravdan, ali dok krajnji jug Hrvatske ne bude spojen na mrežu autocesta i ne dovrši se izgradnja punog profila autoceste prema Bjelovaru i Koprivnici to ne može biti prioritet", rekao je Bačić. Upozorio je da bi za dionicu autoceste od Rijeke do Žute Lokve u dužini od 56 kilometara trebalo osigurati 730 milijuna eura što je vrijednost, kako je rekao, tri Pelješka mosta.