"Ovo je sjajna vijest za Hrvatsku, za hrvatsku vladu imene osobno kao predsjednicu vlade", kazala je predsjednica Kosor u izjavinovinarima u Banskim dvorima. Poljsko je predsjedništvo EU-a potvrdilo da ćeHrvatska pristupni ugovor s EU-om potpisati 9. prosinca u Bruxellesu na rubusastanka šefova država ili vlada zemalja članica EU-a.

Premijerka Kosor je rekla da će nakon potpisivanja ona bitiprvi hrvatski predsjednik vlade koji će sudjelovati u radu Europskog vijeća."Mi ćemo tako de facto postati članica EU-a, potpisivanjem togugovora", rekla je predsjednica Kosor. Kosor je kazala i kako je za njuosobno inače 9. prosinca najvažniji dan u životu, s obzirom da je to rođendannjezina sina. "Sjajno je što ću tog dana potpisati i pristupniugovor", rekla je. Premijerka je najavila da će pristupni ugovor potpisationa i predsjednik Josipović.

"Ja ću 9. prosinca potpisati pristupni ugovor. Natemelju mog prijedloga, uz mene će pristupni ugovor potpisati i predsjednikJosipović. I nitko drugi", kazala je predsjednica Kosor odgovarajući nanovinarske upite o mogućnosti da na tom potpisivanju ili u delegaciji bude iizborni pobjednik. Ističe da se, ni s obzirom na kontekst tehničke vlade, ništane mijenja.

Ova je vlada završila pregovore, mi smo najzaslužniji što supregovori završeni, kazala je predsjednica  Kosor podsjećajući da su ti pregovori u ljeto2009. bili u blokadi i da je njezina vlada našla rješenje za granično pitanjesa Slovenijom i nastavila pregovore. Premijerka je i ovom prilikom zahvalilasvima koji su sudjelovali u tom procesu, posebno građankama i građanimaHrvatske.