Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković čestitao je danas svim zastupnicima, Hrvaticama i Hrvatima, svim građanima Republike Hrvatske, Dan neovisnosti. Naglasio je kako je samostalna i suverena Hrvatska utemeljena u Domovinskom ratu koji je bio oslobodilački i legitiman u obrani hrvatskog naroda i države od velikosrpske agresije.

Program obilježavanja

Objavio je da će se Dan neovisnosti obilježiti u nedjelju, 8. listopada, polaganjem vijenaca na groblju Mirogoj, zatim posljednjom ovogodišnjom ceremonijom velike smjene straže na Trgu svetog Marka.

- A Hrvatski sabor će svoja vrata otvoriti građanima od 11 do 17 sati - dodao je.

Pozvao je sve saborske zastupnice i zastupnike da se priključe proslavi.

Jednoglasna odluka

Hrvatski sabor je - podsjetio je Jandroković - 8. listopada 1991. donio jednoglasnu odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske sa ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ.

- Ta je odluka bila završni čin okončanja postupka razdruživanja od drugih republika i pokrajina bivše države koji je započet 25. lipnja iste godine - kada je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenitetu i samostalnosti Republike Hrvatske.

Pod vodstvom dr. Tuđmana

Tim državnim političko-pravnim aktima - nastavio je - utemeljena je suvremena Hrvatska, ostvarene višestoljetne težnje hrvatskog naroda i najvažnija politička vizija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i tadašnjeg državnog vodstva - na čemu im trebamo zahvaliti.

- Hrvatski sabor pokazao je još jednom svoju ključnu ulogu u obrani nacionalnog suvereniteta i državnosti, slobode i demokracije.

Povijesna sjednica u Šubićevoj

Na kraju je podsjetio da Sabor svoju povijesnu sjednicu nije održao u zgradi na Markovom trgu, nego u podrumu zgrade INA-e u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

- Sjednica se zbog tajnosti održala tamo, jer su dan ranije, 7. listopada 1991. zrakoplovi JNA bombardirali zgradu državnog sabora i Banske dvore u pokušaju da likvidiraju hrvatsko vodstvo.

Hrvatski branitelji, hvala vam

U povodu Dana neovisnosti zahvalio je hrvatskim braniteljima, civilima i njihovim obiteljima koji su obranu Domovine prihvatili kao najčasniji zadatak.

- Samostalna i suverena Hrvatska utemeljena je u Domovinskom ratu koji je bio oslobodilački rat i legitiman u obrani hrvatskog naroda i države od velikosrpske agresije.

Ključna uloga Sabora

Izdvojio je je da je Hrvatski sabor odigrao ključnu ulogu u donošenju važnih odluka za stvaranje i obranu suvremene hrvatske države.

- Njegova uloga kroz hrvatsku povijest, a posebno u novijoj, obvezuje nas da danas ozbiljnim, sustavnim, hrabrim i dosljednim djelovanjem, slušajući poruke svakog hrvatskog građanina, uspješno ostvarujemo svoje političke vizije na opće dobro hrvatskog društva.