Komemorativnim skupom u Hrvatskom saboru je obilježena 23. obljetnica genocida u Srebrenici. Program obilježavanja je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora (i glavnog tajnika HDZ-a) Gordana Jandrokovića i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Organizatori su bili Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

Svi sudionici nosili su srebrenički cvijet Sjećanja koji s 11 bijelih latica podsjeća na 11. srpnja - dan kada je 1995. godine pobijeno više od 8.500 nevinih ljudi u jednom od najtežih poglavlja europske povijesti 20. stoljeća.

Počast svim žrtvama i solidarnost s njihovim obiteljima

U svom izlaganju Jandroković je naglasio kako se danas u Hrvatskom saboru odaje počast za više od 8.000 staraca, muškaraca i djece ubijenih u srebreničkoj tragediji te izražava solidarnost s preživjelima i obiteljima žrtava.

- Budimo ovih dana solidarni u mislima s majkama, sestrama i kćerima Srebrenice i njihovim obiteljima koje su morale nastaviti svoje živote s trajnim bremenom tragedije. Poštujmo njihov gubitak, bol i tugu.

Srebrenica, Vukovar, Škabrnja i drugi zločini nisu se smjeli dogoditi

Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković istaknuo je da se u sjećanju na srebreničku tragediju treba prisjetiti i svih žrtava velikosrpske agresije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Poručio je kako današnja komemoracija nije i ne smije biti samo simbolička.

- Ona mora biti naša potvrda da smo izvukli pouku i da imamo jasnu poruku za mlađe naraštaje jer Srebrenica se - kao ni Vukovar, Škabrnja i drugi zločini - nije trebala dogoditi, a ipak jest. Žrtve agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, kao i svaki zločin i rat, moraju ostati u našem kolektivnom sjećanju.

Napomenuo je kako je istina važna zbog žrtava, ali i zbog preživjelih i njihovih obitelji. Dodao je da u zajedničkom odgovornom djelovanju otkrivanja istine i ostvarivanja pravde možemo postići da naša generacija bude posljednja koja je svjedočila ratu.

- Zato neka nas zelena boja na cvijetu 'Sjećanje' uvijek podsjeća na našu odgovornost i zajedničku obvezu da poduzmemo sve da se ništa slično više nikada ne dogodi.

Nada u svjetliju budućnost

Predsjednik Vijeća bošnjačke manjine Grada Zagreba Harun Omerbašić kazao je da se u Srebrenici traga za još tisuću žrtava genocida.

- U nadi da je pred ljudima ovih krajeva svjetlija budućnost, izražavam nadu da se više nikada neće ponoviti Srebrenica.

Izaslanik zagrebačkog muftije Aziza ef. Hasanovića, Mevludi ef. Arslani kazao je da je u Srebrenici zlo pobijedilo dobro.

- Ako budemo šutjeli, naša će šutnja ohrabriti sve koji negiraju genocid.

Komemorativnome programu obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici u Hrvatskome saboru prisustvovali su i predstavnici diplomatskog zbora, vjerskih zajednica te brojni saborski zastupnici.