Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković, sukladno najavi da će zbog novonastale situacije razgovarati s organizatorima obilježavanja komemoracije žrtava Bleiburške tragedije, održao je radni sastanak s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupom Želimirom Puljićem i generalnim tajnikom HBK biskupom Petrom Palićem.

Puna podrška pismu hrvatskih biskupa

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković iskazao je punu potporu pismu kojim je Hrvatska biskupska konferencija izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj te ocijenila da uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskog naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.

Na zajedničkom sastanku stoga je zaključeno da će se nastaviti s daljnjim dogovorima kako bi se dostojanstveno obilježilo sjećanje na žrtve Bleiburške tragedije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-cijelosti-podrzavamo-pismo-hrvatskih-biskupa-dok-hasanbegovic-pridonosi-zabrani

ISKAZIVANJE PIJETETA ŽRTVAMA - LJUDSKA I CIVILIZACIJSKA OBVEZA

U svom govoru prošle godine u Bleiburgu, Gordan Jandroković je istaknuo da će se pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad komemoracijom nastaviti i u budućnosti:

- I te odluke ću se čvrsto držati. Prije svega, zbog naše moralne, ljudske i civilizacijske obveze da iskažemo pijetet žrtvama zločina počinjenih iz osvete, mržnje, nesnošljivosti ili ideologije. Stoga smo se i danas okupili na ovom mjestu - da se poklonimo žrtvama strašnih zločina i članovima njihovih obitelji, da im izrazimo naše suosjećanje i razumijevanje njihovih patnji. Jer, na Bleiburškom polju i kolonama smrti, na križnim putovima, dogodila su se bešćutna, dugo godina prešućivana stradanja. Bez da su počinitelji zločina ikada bili izvedeni pred sud pravde.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/komemoracija-na-bleiburgu-obiljezena-73-godisnjica-stradanja-hrvatskog-naroda