(VIDEO) Saborski zastupnik Gordan Jandroković danas se za mnogobrojne medije osvrnuo na izručenje hrvatskom pravosuđu osumnjičenika za ratne zločine Dragana Vasiljkovića. Izručile su ga australske vlasti - gdje je od 2006. bio u ekstradicijskom pritvoru. Sumnjiči ga se da je kao jedan od vođa srpskih paravojnih postrojbi počinio mnogobrojne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima u agresiji na Republiku Hrvatsku.

Pravda za žrtve

Jandroković je istaknuo da je iznimno važno da Vasiljković - kao jedan od simbola velikosrpske politike - odgovara pred hrvatskim pravosuđem. 

- Vrlo sam zadovoljan što je Dragan Vasiljković izručen Hrvatskoj - on je jedan od simbola velikosrpske politike i agresije na Hrvatsku. Drago mi je da će se naći pred hrvatskim sudom. To je važno zbog žrtava, ali i zbog povijesne istine - povezanosti koje je Srbija u ono vrijeme imala sa svim što se zbivalo u Hrvatskoj. 

Srbija se mora suočiti s istinom

Osvrnuo se i na pojedine reakcije iz Beograda nakon vijesti o izručenju. Srbija konačno mora prihvatiti odgovornost i prihvatiti povijesnu istinu.

- Koliko znamo, Vasiljković je bio izravno povezan sa Službom državne sigurnosti, ona ga je regrutirala i po naređenju je stigao u Hrvatsku. Tako da je nervoza iz Beograda povezana s odgovornošću - koja će se vjerojatno u ovom postupku dokazati onima koji su tada sjedili u Beogradu. Hrvatska je članica EU - prošla je vrlo zahtjevne pregovore. Naše institucije dobile su izvrsne ocjene, a i sama odluka Australije da izruči australskog državljanina pokazuje da vjeruje hrvatskim institucijama. Optužbe koje dolaze iz Srbije samo štete njihovu međunarodnom ugledu - konačno je došlo vrijeme da prihvate svoju odgovornost i povijesnu istinu. I suoče se s realnošću! Ako uistinu žele naprijed - moraju transformirati svoje društvo i reformirati se po uzoru na one države koje su danas u EU.