Predstavljajući HDZ-ov zahtjev za pokretanje pitanja povjerenja Jovanoviću, Kosor je kao glavni razlog zašto Jovanovića treba smatrati nedostojnim obnašanja ministarske dužnosti te ga smijeniti označila to što ne potiče kulturu dijaloga, poštovanja različitosti i uvažavanja.

"Ministar je vrlo jasno rekao da Sabor i sve nas u Saboru smatra kokošima i pijetlovima, možda samo kokošima. Nazivati Sabor kokošinjcem apsolutno je nedopustivo", poručila je.

Odbacila je Vladino obrazloženje - kojim odbija HDZ-ov zahtjev i tvrdi da Jovanović koristi slikovit stil izražavanja - ističući da se takav Jovanovićev stil izražavanja nikako ne smije prihvatiti kada je riječ o najvišem predstavničkom tijelu, ali ni o bilo kojoj instituciji ili pojedincu koje bi ministar trebao braniti, a ne ponižavati.

HDZ nedopustivim smatra i izjavu Jovanovića kojom je za visoke dužnosnike Hrvatskog nogometnog saveza rekao da se "mogu pogledati u ogledalo i pljunuti u ono što vide".

"Njegova je poruka da su svi oni koji mu se ne sviđaju dostojni da ih se pljune, vrijeđa i ponižava", kazala je, zapitavši se kakva je to poruka mladima te svima onima koji se bore za suzbijanje huliganizma na stadionima.

Tu praksu vrijeđanja i nepoštivanja Jovanović je, dodala je Kosor, prenio i u Ministarstvo, potvrdu čega vidi u poruci njegove zamjenice Marije Lugarić na jednoj društvenoj mreži da u Ministarstvu sjede "lijene svete krave".

Grubim kršenjem Zakona o suzbijanju diskriminacije Kosor smatra najavu ministrova pomoćnika Petra Skansija da će paraolimpijci, odnosno sportaši s invaliditetom, koji su osvojili zlatnu medalje od države dobiti upola manje novca nego olimpijci.

Također, istaknula je, temeljno je pravo i saborskih zastupnica i zastupnika da ih nitko ne vrijeđa, ponižava te diskriminira zbog pripadnosti bilo kojoj stranci, a to bi, ustvrdila je, svakodnevno prvi trebao promovirati upravo ministar znanosti i obrazovanja.

"Kroz to se šalju poruke mladim ljudima, generacijama koje će sutra sjediti u Hrvatskom saboru i voditi hrvatsku Vladu. Ako ih ministar i njegovi suradnici budu naučili da onima koji im se ne sviđaju pljunu u lice onda ćemo imati generaciju budućih političara i gospodarstvenika koji će Hrvatsku voditi u apsolutno krivom smjeru", poručila je Kosor.

Naglasila je da se Jovanović, dok je bio saborski zastupnik, sebe želio promovirati kao osobu koja se bori protiv korupcije i kriminala, te da ju je u tom smislu zapanjilo njegovo prešućivanje Vladine odluke da se na čelno mjesto u Janafu imenuje osoba s prvostupanjskom presudom, a na čelo Fonda za zaštitu okoliša osoba s pravomoćnom optužnicom.

"Ministar Jovanović koji je sebe promovirao kao osobu koja se bori protiv korupcije i kriminala morao je na to u Vladi reagirati, morao je upozoriti predsjednika i prvog potpredsjednika na činjenicu da je tako nešto apsolutno nedopustivo. Sve one vrijednosti koje je htio prikazati kao zastupnik u Saboru pogazio je kao član Vlade", naglasila je Kosor.

HDZ zamjera Jovanoviću i da je za 350 milijuna kuna, kako je rekla, "potplanirao" sredstva za plaće u svom ministarstvu, a premala su su sredstva, dodala je, planirana i za trošak energije na visokim učilištima kao i za pokrivanje troškova za školske programe koji bi bili alternativa vjeronauku.