Saborski zastupnik Ivan Šuker gostovao je jutros u emisiji „Novi dan“ na N1 televiziji. S voditeljem Tihomirom Ladišićem razgovarao je o Vladinom rješenje za agoniju građana koji imaju kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima - konverziji franka u euro te SDP-ovoj Vladi koja je bacila državu u krizu.

Donosimo ključne poruke zastupnika Šukera:

O konverziji kredita

Ako HDZ osvoji vlast na parlamentarnim izborima, neće mijenjati odluku Vlade o konverziji kredita u švicarcima. Reći da trošak neće snositi građani je smiješno. Rejting agencije će sigurno reagirati što se tiče banaka, a u konačnici će to sve platiti građani. Sve je to PR-ovski složeno! Sve ostalo su priče za malu djecu! No, još se ne zna kolika će biti kamatna stopa - nedostaju izračuni. Kad se krediti pretvore u eure, kamatna stopa će otići gore i to ljudima treba jasno reći. Država se kod tih istih poslovnih banaka nedavno zadužila po većim stopama nego što je to uobičajeno u svijetu. Sve se moglo napraviti na bolji način. Govorim kao ekonomist - u ekonomskoj krizi su stradali mnogi poduzetnici i treba gledati i na socijalni efekt. To je nešto što će biti najspornije!

O opterećivanju građana

Prije devet mjeseci sam govorio da je najbolje rješenje da svi krediti budu na istoj bazi. Podsjećam da su 2011. godine poduzete određene mjere te da je Vlada ovo napravila tek na kraju svog mandata. Nije dobro na takav način razgovarati o ovakvim stvarima. Vrijeme je da se nešto presječe! Banke će u sljedeće dvije godine prikazati poslovanje bez dobiti i pitanje je kako će reagirati rejting agencije. Ne isključujem mogućnost da dođe do tužbi banaka. To ćemo opet plaćati mi, hrvatski građani - i mi i ja. 

O izlasku iz krize

Nezaposlenost je na povijesno visokim razinama, ako dodate broj mladih koji su napustili Hrvatsku. Da je porastao broj zaposlenih, onda bi se moglo govoriti o povijesno niskoj nezaposlenosti. BDP i rast industrijske proizvodnje je isključivo rezultat okruženja. Turistička sezona nije posljedica sustavne politike Vlade, već zbog kvalitetne prometne infrastrukture i događaja u drugim zemljama koje su zanimljive turistima. Ova Vlada je naslijedila državu s nulom, u prvoj godini njihovog mandata se dogodio pad. Oni su državu bacili u krizu!

O Vladinim socijalnim mjerama 

Oni plasiraju jednu glavnu temu, a uz nju proguraju još nekoliko. Oni će se sada pokrpati, ali pitanje je što će se dogoditi 2016. godine. Buduća Vlada će morati smanjiti rashode za 3 milijarde kuna. Ovo nisu kosturi, ovo su bombe koje se ostavljaju budućoj Vladi!