Zbog pogrešnih projekcija i nerealnih prognoza, aktualna je vlada ulaskom u postupak prekomjernog deficita prisiljena predložiti prvi, ali zacijelo ne i posljednji, rebalans proračuna za 2014. godinu. Ukupna rezanja od 4,6 milijardi kuna zahvatila su i Ministarstvo poljoprivrede, što je i bila tema današnje sjednice resornoga saborskog odbora. 

Slavonska brodogradnja

Predsjednik Odbora Franjo Lucić (HDZ) istaknuo je tako da će poljoprivreda ostati bez 409 milijuna kuna, od čega je najviše pogođena drvna industrija koja ostaje bez cijelog iznosa dosadašnjih potpora (79 milijuna): 

- To je težak udarac industriji koja može biti pokretač razvoja i u najkraćem roku zaposliti veliki broj ljudi. Oporavlja se brže nego drugi sektori, a sada prvi put u osam godina ostaje bez potpora! Drvna industrija je slavonska brodogradnja!! 

Do svega ne bi došlo, dodao je Lucić (inače predsjednik požeško-slavonskoga županijskog HDZ-a), da je vlada na vrijeme provela reforme i polučila ikakav gospodarski rezultat.

Preko leđa seljaka

Zbog promašene ekonomske politike - koja se svela na porezni teror - cijenu ove diletantske vlasti plaćaju sami građani. Rekordni javni dug i “povijesni” deficit, bešćutne Linićeve ovrhe, gotovo 400.000 nezaposlenih… Kao da nisu dovoljni ti udarci na ionako ugroženi standard građana, sada se, napomenuo je član Odbora za poljoprivredu Branko Kutija (HDZ-ov zastupnik i gradonačelnik Benkovca), “štedi preko leđa seljaka koji jedva preživljavaju.”

S ocjenama naših zastupnika složila se i struka. Marijan Kavran iz Hrvatskoga drvnog klastera morao je bespomoćno konstatirati da se “zbog štednje” drvnoj industriji otima 79 milijuna kuna, ali da istodobno SDP-ova vlada ima novac za nove, bijesne limuzine. 

Socijaldemokracija na hrvatski način! Milanovićev, Linićev i Josipovićev.