Predsjednica Regionalnog odbora HDZ-a BiH Sjeverozapadna Bosna i zastupnica u Hrvatskom saboru Marija Rapo proslavila je, zajedno s hrvatskim povratnicima i brojnim gostima, blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije u Ivanjskoj kod Banja Luke. Svetu misu predvodio je ivaštanski župnik fra Marko Kovačić. 

HDZ-ova zastupnica, inače rođena Banjalučanka, istaknula je da je skorašnji popis stanovništva u BiH (od 1. do 15. listopada ove godine) od iznimne, sudbinske važnosti za naš narod te apelirala da mu se odazovu i svi Hrvati koji su trenutačno izvan BiH. Osim o popisu, zastupnica Rapo s ivaštanskim je povratnicima razgovarala i o problemima s kojima se susreću i mogućnostima poboljšanja životnih uvjeta.

Prema popisu iz 1991. godine, u tom je mjestu živjelo 3.306 Hrvata, čime su činili 72,23% ukupnog broja stanovnika. Upravo zbog „hrvatske opasnosti“, Ivanjskoj je 1963. ukinut status općine - potezom pera priključena je Banja Luci. Naziv je dobila po ivanovcima, katoličkome viteškom redu, koji su početkom 14. stoljeća na tom prostoru dobili posjed, podigli utvrdu Ivangrad i sagradili crkvu.