Kanadski Hrvati izričito traže da se to bolno pitanje ponovno problematizira u Saboru. Uvjereni su da takvom odlukom SDP-ova vlast želi otežati, ako ne i spriječiti njihov povratak. Milanoviću neuvijeno poručuju da bi morao daleko više pomagati našim sunarodnjacima u BiH, a u potpunosti podupiru zajedničke, usklađene napore HDZ-a i HDZ-a BiH u borbi za političku ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda. 

Naša zastupnica Marija Rapo, izabrana s „liste za dijasporu“, redovito pohodi rodni banjalučki kraj. Uostalom, predsjednica je Regionalnog odbora HDZ-a BiH Sjeverozapadna Bosna.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/marija-rapo-na-proslavi-male-gospe-u-...

U siječnju je ponovno bila na dužem putovanju, ali ne u svom zavičaju, ne u Bosni. Kao potpredsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH (predsjednik: Ivan Šuker, također HDZ-ovac) cijeli je tjedan provela s našim iseljenicima u Kanadi. 

Ministarstvo iseljeništva

A upravo je jedinstvo domovinske i izvandomovinske Hrvatske, neraskidiva povezanost između matice i iseljeništva, jedan od HDZ-ovih strateških prioriteta, a osnutak (povratak) Ministarstva iseljeništva jedna od programskih odrednica, s intencijom - citirajmo predsjednika Karamarka - da se ono pretvori u ministarstvo povratka. 

Stoga i ne čudi da su se u svim razgovorima s Marijom Rapom, u sva tri grada koja je obišla, kanadski Hrvati navraćali na bolno pitanje - ignorantski, ponekad i neprijateljski odnos SDP-ove vlasti spram njih! 

Prva destinacija: Toronto. Na sastanku s članovima HDZ-a u pokrajini Ontario (koordinator: Josip Zaradić) i spomenutom gradu, najvećem u Kanadi (predsjednik: Marko Radočaj), dvije su teme bile „u žiži“: položaj Hrvata u BiH te problem dvostrukog oporezivanja mirovina u Hrvatskoj. 

Zašto nam priječe povratak? 

- Aktualna Kukuriku vlast neprimjerenim, štoviše, neprihvatljivim dvostrukim oporezivanjem želi otežati, ako ne i spriječiti naš povratak - tako uglas zbore torontski Hrvati. Stoga su od mene izričito zatražili da pitanje njihovih mirovina HDZ ponovno problematizira u Saboru, da ponovno alarmira hrvatsku javnost - za hdz.hr izjavila je Rapo.

Što se tiče tog prijepora, naglasak je na prilogu „ponovno“. Jer, kao što se sjećate, HDZ je bio izradio amandman da se više ne oporezuju mirovine hrvatskih povratnika iz inozemstva. No odbila ga je, bez suvislog objašnjenja, saborska neokomunistička većina. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/vlada-tretira-hrvatsko-iseljenistvo-k...

Ignorantski, bešćutni SDP

Druga destinacija: Mississauga.

- Najviše smo razgovarali o budućnosti BiH s obzirom da je veliki broj tamošnjih Hrvata podrijetlom iz Hercegovine ili Bosne. SDP-ovoj vlasti neuvijeno poručuju da bi morala daleko više pomagati našim sunarodnjacima u BIH, a u potpunosti podupiru zajedničke, usklađene napore HDZ-a i HDZ-a BiH u borbi za političku ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda - ističe, ne bez ponosa, naša zastupnica.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-hdz-bih-zajednicki-stozer-za-nad...

Hrvatica - desna ruka gradonačelnice

Na svečanoj večeri s Rapo, koju su organizirali Hrvati Mississauge, posebna je gošća bila gradonačelnica Hazel McCallion, što dostatno svjedoči kakav ugled uživaju i kakvu važnost imaju naši ljudi u tom gradu (pokraj Toronta) s više od 700.000 stanovnika! 

I još jedna znakovita činjenica: glasnogovornica gradonačelnice McCallion naše je gore list - Sonja Banić! Dobitnica je i nagrade menadžer godine (za 2013.) koju dodjeljuje Kanadsko-hrvatska gospodarska komora!!

Partija uvijek ostaje partija

Treća destinacija: Norval (također pokrajina Ontario). 

U Hrvatskome franjevačkom središtu „Kraljica Mira“ Rapo je pribivala misnom slavlju, a potom se u društvu župnika fra Marka Puljića sastala s našim iseljenicima. Svi su jako dobro upućeni u zbivanja u Hrvatskoj i BiH te se zgražaju nad politikom dvaju SDP-a, onog Zorana Milanovića i Ive Josipovića te onog Zlatka Lagumdžije. 

Bilo u Hrvatskoj, bilo u BiH, partija uvijek ostaje partija.