Podsjetio bih da je koalicija Hrvatska raste iz razgovora izašla svojom voljom - jasno deklariravši da neće u njima sudjelovati. Pa su u roku 24 sata, kada su shvatili da su ispali iz igre i moraju otići s vlasti, promijenili mišljenje - svi ćemo se praviti kao da se ništa nije dogodilo, svi ćemo razgovarati od početka. Domoljubna koalicija cijelo vrijeme razgovara s reformskim partnerom Mostom - kako bismo zajednički definirali političke i upravljačke mehanizme - i u Saboru i u vladi. A sve kako bismo konačno krenuli u reforme oko kojih smo se usuglasili! - istaknuo je, među ostalim, potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, u emisiji „Poligraf“ na Hrvatskom radiju, koja je emitirana i na HTV4 (urednica i voditeljica: Milena Jukić Ugrin).

Donosimo ključne poruke: 

O Milanovićevoj nevjerodostojnosti

Koalicija Hrvatska raste jasno je rekla da nije zainteresirana za daljnje pregovore i da pod određenim uvjetima neće sudjelovati. Prema tome, to je jedan kopernikanski obrat Zorana Milanovića isključivo da zadrži svoju dragocjenu fotelju. Nema drugog razloga - jer mu je postalo jasno da Most i HDZ imaju zajedničke platforme i vrlo slične ideje o reformama te da će uspostaviti vladu bez SDP-a i njihove koalicije. Omilila mu se vlast i ne želi je napustiti. Tako nešto učiniti, nakon svega onoga što je rekao, toliko je nevjerodostojno. Nitko mu više ne može vjerovati - ni ljudi iz Mosta koje je toliko izvrijeđao, ni HDZ niti građani kada kaže da želi razgovarati o programima. 

O licemjernom SDP-u

Sjetimo se samo priče o programima, SDP je sebe reklamirao ismijavajući reforme. A sjetimo se i njihovih megaplakata - gdje se s leđa vidio gospodin Karamarko s ogromnim škarama, jer on će provoditi reforme, a za njih je to nešto što treba ismijati. Bili su protiv reformi - a sada kada su vidjeli da HDZ i Most žele reforme - onda su zbog svojih fotelja odlučili drukčije. 

O dosljednosti 

Podsjetio bih da je koalicija Hrvatska raste iz razgovora izašla svojom voljom - jasno deklariravši da neće u njima sudjelovati. Pa su u roku od 24 sata, kada su shvatili da su ispali iz igre i moraju otići s vlasti, promijenili mišljenje - svi ćemo se praviti kao da se ništa nije dogodilo, svi ćemo razgovarati od početka. Domoljubna koalicija cijelo vrijeme razgovara s reformskim partnerom Mostom - kako bismo zajednički definirali političke i upravljačke mehanizme - i u Saboru i u vladi. A sve kako bismo konačno krenuli u reforme oko kojih smo se usuglasili! Jasno smo rekli da u budućoj vladi ima mjesta ne samo za stručnjake i iz desnice, i centra i ljevice. 

O slučajevima Vlahušić, Sabo…  

Milanović cijelo vrijeme stvara dojam o poštenju - tko o čemu Milanović o poštenju! U redovima SDP-ove koalicije se nalaze brojni dužnosnici koji imaju pravomoćne presude. Dakle, ne optužbe, ne sumnje, nego pravomoćne presude - Vlahušić, Sabo… SDP je uvijek stajao iza njih, za razliku od HDZ-a koji nije nikada stajao iza onih koji su napravili bilo kakve takve stvari.

O nastavku pregovora 

Ne znam da li ćemo na današnjim pregovorima sastaviti vladu i hoćemo li večeras uspjeti imenovati mandatara. Želim jasno reći da ćemo nastaviti razgovore s Mostom - kao što smo ih cijelo vrijeme vodili. Nismo odustali od pregovora kao druga strana pa se onda u zadnji tren predomislili i rekli da bi se ipak htjeli priključiti!