"Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najzaslužnija je za deblokladu i završetak pregovora pa je moralno i pošteno da i ona potpiše ugovor", izjavio je glasnogovornik HDZ-ova Kluba Frano Matušić na konferenciji za novinare u Saboru.

Za HDZ, istaknuo je, opravdano je da samo predsjednica Vlade potpiše taj ugovor, jer je, ustvrdio je, najzaslužnija za činjenicu da je u zadnje dvije godine, koliko je na čelu Vladu, zatvoreno 30 pregovaračkih poglavlja te su provedene reforme na europskom putu Hrvatske.

Istoga je stava i potpredsjednik HDZ-a, Vladimir Šeks, koji ističe da važeće ustavne i zakonske odredbe te postojeća praksa propisuju da odluku o sklapanju međunarodnih ugovora, kakav je i spomenuti, donosi Vlada te određuje tko će kao ovlaštenik i potpisati ugovor.

Promjenom Ustava iz lipnja prošle godine, dodao je, međunarodne ugovore sklapaju predsjednik države, te Vlada ili Sabor, ali ovisno o prirodi sadržaja ugovora.

"Ugovor o pristupanju EU donosi se na temelju pregovaračkog procesa, pregovora koje je vodila Vlada. Prema tome, postoji snažno ustavno i zakonsko uporište, s obzirom da je Vlada vodila pregovore, da predsjednica Vlade i potpiše pristupni ugovor", poručio je Šeks, a to je bio i njegov odgovor na pitanje kako gleda na stav predsjednika države Ive Josipovića da bi on trebao potpisati ugovor.

Na pitanje koliko je HDZ pridonio europskom putu Hrvatske kako u 90-im godinama prošlog stoljeća, tako i dok je bio u oporbi, pa i u svjetlu napuštanju sabornice kada se glasovalo o Paktu o stabilizaciji i pridruživanju, Šeks je odgovorio kako je HDZ bio tada stava da je trebalo bolje iskorisiti startne pozicije Hrvatske pri sklapanju tog Pakta. Podsjetio je pritom, da je SDP sabornicu napustio kada se odlučivalo o suverenosti i samostalnosti Hrvatske.

Šeks i Matušić jučerašnje su kritike čelnike SDP-a Zorana Milanovića oko najavljenog sastanka Vlade i DORH-a vezano uz sumnje u davanje mita za upravljanje Inom ocijenili potvrdom da Milanović, zbog netrpeljivosti i zavisti prema HDZ-u i uspjesima njegove Vlade, ne razumije elementarne stvari.

Šeks je naglasio da trodioba vlasti podrazumijeva međusobnu suradnju i uzajamne provjere nositelja svih triju vlasti, te da je u tom smislu premijerka i predložila sastanak s DORH-om, sve u cilju zaštite nacionalnih interesa.

"Milanović takav prijedlog proglašava miješanjem izvršne u pravosudnu vlast i na taj način demonstrira vrlo visok stupanj nepoznavanja elementarnih načela ustavnog poretka, ustavnih i zakonskih ovlasti Vlade i DORH-a", rekao je.

Milanovićeve optužbe nazvao je deplasiranima i smiješnima, te ignoriranjem ustava i zakona, "motiviranim u najvećem dijelu njegovim negativističkim odnosom prema predsjednici Vlade, HDZ-u i Vladi, koji mu otežava da vidi i elementarne stvari", ocijenio je Šeks.

Matušić u optužbama čelnika SDP-a vidi njegovu uznemirenost činjenicom da HDZ-ova vlada završava pregovore, nazvavši ga glavnim kočničarem na hrvatskom europskom putu.