Mišljenje SDP-ove većine u prijedlogu za ocjenom ustavnosti referenduma o dvojezičnosti danas je naišlo na niz oštrih kritika naših zastupnika. Odbor za Ustav, naime, poslao je spomenuti prijedlog Saboru na raspravu, usprkos upozorenjima naših članova Odbora da se tako prejudicira odluka Ustavnog suda. 

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/ustavni-sud-jedini-moze-ocijeniti-ustavnost-referenduma-o-dvojezicnosti

Stoga su naši zastupnici upozorili na „zanimljivosti“ iz SDP-ovih „pojašnjenja“ zahtjeva za ocjenom ustavnosti referenduma o dvojezičnosti. Na deset stranica vladajuća većina „obrazložila“ je Ustavnom sudu kakva bi konačna odluka trebala biti, a da se u Saboru o tome uopće nije raspravljalo. Na repertoaru je još jedan SDP-ov igrokaz u Milanovićevoj režiji. Skretanje pažnje s gospodarsko-socijalnih problema! 

„Vidoviti“ SDP

Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner upozorio je na kronično SDP-ovo prešućivanje bitnog, „napredno znanje“, bijeg od konstruktivne debate...

- Pokušali ste objasniti nešto što je bez presedana! Napisali ste deset stranica obrazloženja spominjući svašta - uključujući i pristupne pregovore!? A samo ne zakon na kojeg se pozivate. Nije uopće spomenut članak 8. koji zapravo sve rješava i da ga se poštivalo do svega ovoga nije uopće trebalo doći. Namjerno ste to prešutili, jer vam to ne ide u prilog! Prejudicirate odluku Ustavnog suda, sugerirate kakvo bi rješenje Ustavnog suda trebalo biti, a da se prava rasprava o tome u Saboru uopće nije vodila.

Njegove riječi osnažio je zastupnik Josip Đakić pregnantno podsjetivši na još jedno SDP-ovo osramoćivanje i izigravanje pravnog sustava s „lex Perković“. Analogije su ovdje itekako i prisutne i potrebne. Metodika partijskog opravdavanja ima svoje zakonitosti:

Izigravanje demokratičnosti

- Vaše tumačenje odluke Odbora za Ustav jednako je kao i tumačenje u slučaju „lex Perković“! U oba slučaja, jednako ste „uspješni“!

Uime Kluba zastupnika HDZ-a govorio je Davorin Mlakar ukazavši na nepotrebno 7-mjesečno čekanje na raspravu. Doslovno u zadnji čas, na predzadnji dan zasjedanja. Eto, to je SDP-ova demokracija!  

- Ova je referendumska inicijativa čekala sedam mjeseci da dođe na dnevni red. Jer, Milanović je rekao da „tog referenduma neće biti“, dok je on premijer. Stoga je ovo danas samo igrokaz za ono što je poručio javnosti. Milanović je, naime, unaprijed odlučio što će njegova poslušna većina izglasati!