Premijer je danas prvi put podnio Saboru izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća. Nastup - uobičajeno bahat i defokusiran. Živci - tanki. Argumenti - nikakvi. Odgovori - još gori. Obećanja - ispra(z)na. Retorika - uličarska. Dakle, sve po starom što se tiče Milanovića. Jedina novost jest to što je priznao da je „djelomično pogriješio“ kada je kao oporbenjak podupirao referendum protiv ZOR-a. Saborsku raspravu o premijerovu „izvješću“ hdz.hr donosi u tri nastavka.

Nakon Jandrokovića i Popijača, i ostali su HDZ-ovi zastupnici, očito dobro pripremljeni, u Saboru nastavili „rešetati“ premijera.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/milanovicevo-izvjesce-1-uvrede-optuzb...

Milanović je u svome dobro znanome arogantno-ignorantskom stilu po tko zna koji put, kada je bio stjeran uza zid argumentima o vlastitoj nesposobnosti, nemušto prebacivao lopticu odgovornosti na HDZ.

„Mistični“ proračun

Tako je reagirao i kada ga je naš zastupnik iz Dubrovačko-neretvanske županije Branko Bačić „uhvatio“ na javnim financijama s dva vrlo jednostavna pitanja. Prvo: zašto su potkraj prošle godine bili „isplanirali“ ovakav proračun, utemeljen na posve nerealnoj projekciji (= lažnom obećanju) gospodarskog rasta, ako su znali da će morati ići u rebalans već u siječnju ili veljači? Drugo:

- Zbog čega se sada novi proračun priprema bez ikakve javne rasprave, a sami ste prošlog tjedna na aktualnom prijepodnevu rekli da ćete kontaktirati stručnjake iz oporbe ne bi li Vam pomogli? Ovako stvarate mistiku i potičete špekulacije da ćete sredstva iz 2. mirovinskog stupa koristiti za sanaciju javnih financija. 

Sam sebi skače u usta

A Milanovićev odgovor? Opet je „opleo“ po HDZ-u, ustvrdio da nikoga nije ništa pitao i da ni od koga ne očekuje potporu, iako je sam na „aktualcu“ pozvao oporbu da iznese svoje prijedloge - kako je konstatirao Bačić. A premijerov poziv, evidentno neiskren, objavili su svi mediji... 

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...

Pritom je Milanović - nazovimo stvari pravim imenom - i bezočno lagao, ne trepnuvši, da HDZ nikad nije poveo javnu raspravu o proračunu. A svatko tko nije zlonamjeran itekako zna da je proračun jedna od najjačih tema našeg kluba zastupnika.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/raspad-proracuna

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/u-saboru-o-proracunu-vlada-vise-ne-ra...

Opet mu kriv HDZ

Milanović je - kao da već više od dvije godine nije na vlasti! - ponovno optužio HDZ za stanje javnih financija. Stoga ga je Ante Babić podsjetio da je na početku mandata bio obećao kako se neće izvlačiti na bivše vlade. Podsjetio ga je i na bjelodane grijehe njegove družine:

- Zaboravljate da pravna nesigurnost i porezna presija, a koje ste upravo Vi uveli, tjeraju investitore. No to Vas zacijelo neće spriječiti da se i u ovoj godini raspričate o Indonežanima, Katarcima, Azerbajdžancima, Saudijcima, „svijetloj budućnosti“... Spominjali ste u svom izvješću i programe za mlade u budućnosti, no zaboravljate da je za vrijeme Vaše vlade Hrvatsku napustilo 24.000 mladih. Mladih kojima niste ponudili nijednu mjeru stambenog zbrinjavanja ili zapošljavanja! 

Ne dolazi u obzir! Do sutra?

I potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker, poput Bačića, upitao je premijera za sudbinu 2. mirovinskog stupa:  

- Danas popodne imamo raspravu o tri mirovinska fonda, a istodobno čitava Hrvatska bruji da ćete izvući mirovinsku štednju, koja je privatna imovina građana, kako biste smanjili deficit. Zar ne bi bilo logično da danas, kada već raspravljamo o mirovinskim fondovima, raspravimo i tu mjeru, a ne da sutra ili za deset dana pred sobom imamo neki novi Vladin amandman?

Za razliku od Bačićeva pitanja, na koji je eskivirao odgovor, sada je Milanović - već izgubivši ionako tanke živce - kao iz topa poručio da „ne dolazi u obzir da se ukine drugi mirovinski stup i taj novac prebaci u državni proračun!“. Poručio je to premda su takvu vijesti bili pustili  upravo „visoki izvori iz Vlade“ preko bliskih im novinara i premda to rješenje javno favorizira njegov samoprozvani „najuspješniji ministar“ Slavko Linić!? 

Ili je premijer opet lagao, ili u ovoj vladi desna ne zna što radi lijeva. Ni prvo ni drugo ne bi nas iznenadilo. Razrješenje „misterija 2. stupa“ najavljeno je za sjednicu Vlade ovog četvrtka.

Vladino antieuropejstvo

Akademik Željko Reiner, HDZ-ov potpredsjednik Sabora, zamjerio je pak vladajućima da hrvatski građani nisu obaviješteni o bitnim odlukama unutar EU.

- Vlada svaki dan nameće ideološka i svjetonazorska pitanja. No o čemu se odlučuje u EU i kakva stajališta zastupaju naši predstavnici, o tome javnost ne zna puno. Ni ova vlada ni njoj bliski mediji nemaju svijesti, ili to ne žele imati, da odluke iz tijela Unije izravno utječu na živote naših građana.