Nedopustivo je dokinuti jedinu hrvatsku novinsku agenciju, jer svaka država koja drži do sebe ima svoju agenciju! - istaknula je tijekom rasprave o razrješenju i imenovanju člana Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) naša sabornica (i članica saborskog Odbora za medije) Sunčana Glavak. Uime Kluba zastupnika HDZ-a, Glavak je decidirano postavila pitanje zamjeniku ministrice kulture Berislavu Šipušu da pojasni „medijske napise prema kojima su u tijeku pregovori da se Hina spoji s HRT-om“. Mediji su, naime, izvijestili da je na adrese ključnih institucija odaslan dokument o spajanju Hine i HRT-a, s namjerom da se na njega očituju predstavnici i Hine, i HRT-a, i Ministarstva kulture! Glavak je argumentirala da je dužna upozoriti da takav dokument očito postoji. Podsjetila je da je Gordana Simonović - dok je još obnašala dužnost članice Upravnog vijeće Hine - istodobno bila i članica Vijeća za elektroničke medije. 

U nastavku donosimo ključne poruke sabornice Sunčane Glavak:

A što je sa sukobom interesa?

Podsjećam da Klub zastupnika HDZ-a o ovoj temi govori više od godinu dana i da je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa 28. lipnja 2013. pozvalo gospođu Gordanu Simonović da u roku od 15 dana - od primitka mišljenja Povjerenstva - razriješi situaciju oko istodobnog obnašanja dviju javnih dužnosti. Nadalje, podsjećam da smo prilikom imenovanja članova Vijeća za elektroničke medije upozoravali da je gospođa Simonović već članica Upravnog vijeća Hine i da ne može istodobno obnašati dvije dužnosti. Kao što sve brzo ide našoj vladi - 2015. dobivamo napokon na saborske klupe da razriješimo ovaj slučaj.

Izvještajna agencija nestala iz proračuna!

Osim što smo upozoravali na ovu apsolutno nedopustivu i neodrživu  situaciju, upozoravali smo i na još jednu koja bi se mogla dogoditi. Prilikom izglasavanja proračuna za 2015. - Hine u proračunskim projekcijama nije bilo! Pitali smo se zašto!? Je li to kraj Hine i je li istina da je se namjerava pripojiti HRT-u?! S obzirom da je ovdje zamjenik Šipuš, možda ćemo dobiti odgovor na ono što pišu mediji zadnjih dana - da su u tijeku pregovori o spajanju.

Priprema li se eutanazija Hine?

Upozoravam resorno ministarstvo da se takvo što ne smije dogoditi! Ukoliko se dogodi - bit će protuzakonito. To bi, naime, značilo da HRT mora raskinuti ugovor s Vladom i načiniti novi ugovor te ponovo ispregovarati s Europskom komisijom. Jer - EK mora dati nova dopuštenja za takvo spajanje. A na tržištu se pojavio - financiran od Ministarstva kulture -portal Forum koji je vrlo sličan Hininom portalu! Priprema li se to zamjena za našu jedinu novinsku agenciju?