Državna revizija pročešljala je poslovanje Ministarstva gospodarstva i utvrdila brojne nepravilnosti i propuste. Revizija je, primjerice, utvrdila da su u 2013. zaključeni ugovori o autorskom djelu u iznosu od 1,24 milijuna kuna za članove Povjerenstva za utvrđivanje rezervi mineralnih sirovina. Iako su troškovi intelektualnih usluga trebali biti racionalizirani, u Vrdoljakovu su ministarstvu takvi rashodi u 2013. porasli za 33,5 posto - dosegnuvši astronomskih 17,2 milijuna kuna!

Nalaz državne revizije za HTV je komentirao potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker, koji je  još jednom naglasio potrebu za strukturnom reformom državne uprave. Šukerovu izjavu donosimo u cijelosti:

Rastrošna vlada & nedjelotvorna uprava

Šalju se poruke da je bolje platiti vanjske konzultante nego reformirati državnu upravu i svesti je na to da bude djelotvorna te da zaposlenici rade posao za koji su plaćeni. U konačnici treba vidjeti - ako su savjetnici odradili posao - koje je koristi iz njih Vlada izvukla. Platiti nešto što će samo stajati u ladicama krajnje je neracionalno. To je jedan od razloga zašto ova vlada nije u stanju provesti rashodovnu stranu proračuna. 

Stručnjaci i profesionalci!

Strukturna reforma državne uprave preduvjet je da razni konzultanti nestanu iz ministarstava i da u njima napokon rade ljudi koji će biti plaćeni na temelju svoje struke i profesionalnosti. Jasna je poruka - depolitizirana i profesionalizirana državna uprava jedini je način da se izbjegnu ovakve stvari kojima se u budućnosti više ne smijemo baviti!