Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner gostovao je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4. Komentirao je, među ostalim, razgovore s predstavnicima Mosta, prvu sjednicu Sabora, obmanjivanje građana „anketama“… 

Donosimo ključne poruke: 

O sastanku s Petrovom

To se događa u sklopu ranije dogovorenih sastanaka o nastavku naših razgovora i pregovora. Tko će s naše strane ići - doznat ćete na vrijeme.

O Milanovićevim podvalama

HDZ mene nije predložio za kandidata - jer nismo htjeli sudjelovati u scenariju koji je SDP isforsirao od samog početka. Na sjednici Sabora napravljen je cijeli niz proceduralnih pogrešaka. O tome su se izjasnili i vrhunski pravni stručnjaci, primjerice. Branko Smerdel. Može se vidjeti kako je on interpretirao što je bilo na prvoj sjednici - od toga da se SDP-u nepoćudnom izabranom zastupniku nije dalo da uopće sudjeluje na sjednici, zatim da se nije dalo predstavniku Kluba zastupnika Mlakaru da govori - pod firmom da „Klub zastupnika ne postoji“. Ali to je mogla gospođa Sobol - predsjednici bivšeg Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Potpuno različiti kriteriji! To je bila namještena farsa da se postigne određeni cilj, a to je da SDP pod bilo koju cijenu zadrži svoje fotelje. Oni su zato predložili jednog uglednog gospodina prof. Roberta Podolnjaka. Isključivo je 55 zastupnika SDP-a potpisalo prijedlog. Niti jedan član Mosta nije potpisao, a niti sam gospodin Podolnjak. S njim nitko nije razgovarao i pitao ga - želi li on to. Jasno je ponovio ono što je rekao i dan ranije - da bi on to prihvatio isključivo pod uvjetom da oko toga postoji konsenzus svih strana, za koji se pak znalo da ne postoji. 

O nesposobnoj SDP-ovoj vladi

Bizarno je uspoređivati veliku koaliciju u Njemačkoj sa situacijom u Hrvatskoj. Ovdje govorimo o vladi koja se pokazala katastrofalno nesposobnom - upropastila zemlju gospodarski i vrijednosno. Vladi koja nije znala odgovoriti potrebama svojih građana, stvorila 100 milijardni kuna novog duga, otjerala 100 tisuća mladih ljudi u inozemstvo… I sada bi se tu vladu na neki način trebalo iskupiti time da kažemo - dobro, nije to tako loše što su radili, idemo skupa pa će oni odjednom početi biti reformisti. Nisu reformisti! Mi i Most imamo program reformi. Naši su programi veoma kompatibilni. Dvije trećine hrvatskih građana reklo je da ne želi ovu vladu. Nitko ne može uvjeriti građane da oni koji su imali svu vlast četiri godine ne samo da nisu napravili reforme - nego su upropastili zemlju. 

O „anketama“

Nikad nisam volio komentirati ankete. Najbolje su ankete izbori, a oni su pokazali - ponavljam - da dvije trećine građana ne želi dosadašnju vladu. Dosadašnja vlada obećava brda i doline - pristaje na sve moguće reforme. A itekako su ih mogli provesti! Sada, kada ovise o Mostu, sve obećavaju. Istodobno, Milanović kaže da oni mogu kao „manjinska vlada funkcionirati i četiri godine“. Time je poslao jasnu poruku - njemu nije u interesu ni dogovor, a kamoli novi izbori - na kojima će još više izgubiti. Prema tome, oni će ovu situaciju SDP pokušavati otezati koliko god može.

O novim izborima

Nove bi izbore trebalo izbjegavati. Prvenstveno radi toga što koštaju više od 120 milijuna kuna. A Hrvatska je u dubokoj krizi.