Kako bi ispunila zahtjev Europske komisije o smanjenju deficita za dodatnih milijardu i tristo milijuna kuna, SDP-ova vlada odlučila je, kako se i najavljivalo, povećati trošarinu za gorivo, uvesti naknadu teleoperaterima, srezati subvencije poljoprivrednicima, smanjiti investicije u cestogradnji... Ukratko, novi je to udar na hrvatske građane i poduzetnike, preko čijih leđa vlada lomi vlastiti diletantizam, i novi udar na ionako zamiruću potrošnju.

Vladine „mjere“ oštro je uime HDZ-a osudio potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a (i bivši ministar financija) Ivan Šuker na jučerašnjoj presici u Središnjici. Njegovu (uvodnu) izjavu za medije donosimo u cijelosti:

Ove su mjere prije svega rezultat Vladine neučinkovitosti: Europska komisija traži nove mjere iz jednostavnog razloga jer po zadnjem rebalansu proračuna nije vidjela da Vlada ima ikakav dugoročni, suvisli plan koji bi stabilizirao hrvatske financije i doveo deficit u nekakvu razumnu razinu. 

Predložene mjere neće opteretiti samo hrvatske građane, nego će teško pogoditi i gospodarstvo. Cijena goriva, naime, neće se povećati za 20 lipa - kako to tvrde iz Banskih dvora - nego za 25 jer se u povećanje trošarine treba uračunati i PDV. A s kolikom će se naknadom opteretiti SMS-ovi, to ćemo tek vidjeti kad se zakon donese. 

Gospodarstvo će, s jedne strane, biti pogođeno skupljim gorivom - jer je cijena energenata itetako bitna u poslovanju svake tvrtke, a s druge jer mu se izravno uzima 390 milijuna kuna poticajnih sredstava, i to u najgorem trenutku - kada mu je pomoć najpotrebnija i kada jako teško dolazi do obrtnog kapitala. Smanjenjem pak investicija u Hrvatskim cestama za 250 milijuna tvrtke s nekoliko stotina radnika neće izvršiti planirane radove - što je također udar na gospodarstvo. 

Da zaključim: ovo je samo još jedan rezultat neznanja, nesposobnosti i posvemašnjeg nedostatka vizije aktualne vlade. Ovim „mjerama“ ona u biti priznaje: „Dame i gospodo, mi  ne znamo što ćemo činiti!“.

Šuker je, nakon izjave, odgovarao na pitanja okupljenih novinara.

Što biste vi, g. Šukeru, napravili da ste sada na mjestu Vlade i da morate dodatno rezati?

Odgovorit ću ono isto što govorim sve vrijeme, i dok sam bio na vlasti i sad u oporbi - jedini način da se spasi proračun, da se spasi Hrvatska, jest otvoriti nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta. Dakle, ukoniti administrativne prepreke za sve zainteresirane investitore - svaka druga priča čista je iluzija. 

Iz Vlade su rekli da je ovo vjerojatno posljednji rebalans ove godine. Vjerujete li u to?

Ne! Iz jednostavnog razloga jer su pojedini prihodi prenapuhani, a pojedini rashodi potplanirani. Na kraju krajeva, sjetite se Ministarstva znanosti - nisu isplatitli ni prijevoz ni prekovremeni rad lani u prosincu, nego u siječnju ove godine, a da pritom nisu isplanirali 13, nego samo 12 obroka! Već će zbog toga trebati novi rebalans, a da sad ne navodim i ostale bjelodane rashodovne probleme. Već na jesen vrlo lako možemo očekivati rebalans!

Prognoza BDP-a je već drugi put spuštena ove godine. Možemo li iz toga zaključiti da nas čeka i šesta godina recesije?

Prije tri mjeseca tvrdili su da ćemo imati gospodarski rast od 1.3 posto, a onda nakon samo mjesec i pol dana rekli „mi smo se šalili - bit će 0.2 posto“. Sada se opet šale - ne prihvaćajući ozbiljne prognoze ozbiljnih ljudi - i obećavaju da će to biti negdje na razini nule. Ovakvo lutanje najbolje pokazuje koliko je proračun čvrst i koliko Vlada zna u kojem smjeru ide.

Šukerovu konferenciju za novinare možete pogledati u nastavku: