Naš saborski zastupnik dr. Goran Marić u izjavi za mnogobrojne medije danas se, među inim, osvrnuo na prijedlog SDP-ove Vlade da se položaj korisnika kredita u švicarskom franku izjednači s onima koji su kredit uzeli u eurima. Kazao je pritom da će inzistirati da se na isti način obeštete i oni koji su kredit u „švicarcima“ već vratili, kao i oni kojima je kreditni odnos prekinut.

- Prijedlog demantira premijera Milanovića - jer diskriminira korisnike kredita u švicarskim francima. On se odnosi samo na jednu skupinu, one kojima još traje kreditni odnos. Ako je riječ o preplati i povratu preplaćenog - kao što definira članak 19. zakona - onda su preplatili i oni koji su vratili kredit i oni kojima je kreditni odnos prekinut. Jednako kao i onima kojima traje! Ako se radi o povratu, onda treba napraviti povrat svima. Radi se, dakle, o diskriminaciji i mi ćemo kroz saborsku raspravu nastojati da se uključe svi korisnici kredita. Ako se radi o povratu preplaćenog - svi oštećeni moraju biti obeštećeni!

Vlada demantira samu sebe

Dodao je da unatoč tvrdnjama Vlade, predloženu konverziju neće snositi samo banke, nego i porezni obveznici. 

- Čini mi se da opet Vladu demantira sam prijedlog zakona. Ako je riječ o poreznim olakšicama, onda je to itekako utjecaj na državni proračun i na porezne obveznike. Mi ćemo kroz saborsku raspravu biti vrlo kooperativni i nastojati da ni u kom slučaju to ne plate porezni obveznici, ali da se riješi slučaj „franak“ te da se zakon izglasa! Ne možemo podržati da račun plaća onaj tko nije bio na ručku!

Neozbiljni premijer

Upitan da komentira aluzije premijera Milanovića da „HDZ štiti banke“, dr. Marić je odgovorio da ne želi komentirati takve neozbiljne tvrdnje.

- Sve će se čuti u raspravi kad dođe prijedlog zakona u saborsku proceduru pa ćete onda čuti naš stav. Ne mogu komentirati takve neozbiljne tvrdnje.

INZISTIRAMO NA CJELOVITOM RJEŠENJU

Dr. Goran Marić komentirao je za sinoćnji Dnevnik HTV-a najavljeni prijedlog Milanovićeve vlade za rješenje problema dužnika u „švicarcima“.

- Inzistirat ćemo na cjelovitom rješenju - jer ovo rješenje ne uključuje one korisnike kojima je kreditni odnos prekinut!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-svicarski-franak-konverzija-kre...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nakon-sastanka-s-udrugom-franak-hdz-...