(VIDEO) Zadovoljan sam, kao predstavnik većine, s radom Sabora u 2018. zato što smo ostvarili ključne ciljeve: očuvali smo čvrstoću i stabilnost parlamentarne većine te smo donijeli sve zakone koje smo i planirali! Izdvojio bih proračun, setove zakona u sklopu porezne i mirovinske reforme, a itekako je važna i Deklaracija o položaju Hrvata u BIH - istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković gostujući u emisiji Hrvatskog radija „S Markova trga“.

Incidenti & verbalne akrobacije

- S druge strane - nastavio je Jandroković - nezadovoljan sam percepcijom građana, kvalitetom rasprava, ponašanjem pojedinih zastupnika. Građani nam daju niske ocjene. Imamo sjajnih zastupnika i iz redova vladajućih i iz oporbe, koji se dobro pripreme, koji o svakoj temi sadržajno govore, ali oni su izgleda dosadni medijima. Atraktivniji su im oni skloni incidentu i verbalnim akrobacijama.

To vam je kao da u izvještaju o nogometnoj utakmici ne prikažete golove, nego samo grube faule zbog kojih su igrači dobivali žute i crvene kartone - slikovito je pojasnio. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/donijeli-smo-rekordnih-240-zakona-ali-je-nazalost-oporba-odlucila-da-izgredima-i

Destruktivna, nasilna oporba

Jandroković je iskazao zadovoljstvo jer je 2018. Sabor zasjedao najviše dana u zadnjih deset godina, a zahvaljujući novom Poslovniku rad je postao efikasniji:

- Znatno smo ubrzali raspravu. Nažalost, ne sjećam se da je ikada tako malo konstruktivnih i korisnih sadržaja dolazilo od oporbe kao u ovom sazivu. Pritom se muče među sobom, ne uspijevajući artikulirati nijednu ozbiljniju političku inicijativu koja bi ugrozila većinu i Vladu. Vjerujem da građani vide da dio zastupnika, u nedostatku sadržaja, nasilnim stilom namjerno skreće pozornost na sebe.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/sabor-usvojio-sve-zakone-koje-smo-i-planirali-donio-deklaraciju-o-hrvatima-u-bih

SDP-ov problem zvani Bernardić

Što se tiče zastupničkih prelazaka, naglašava da je to bjelodani SDP-ov problem:

- Fluktuacija je velika, ali Bernardića trebate pitati što mu se to događa sa strankom i zašto ljudi bježe od njega. Očito je da dio zastupnika ne želi biti u stranci koju on vodi. SDP ima ozbiljnih problema. Da su čvrsta i konsolidirana stranka, SDP ne bi rastjerivao zastupnike od sebe.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/imamo-vecinu-s-kojom-normalno-funkcioniramo-sto-zastupnici-bjeze-iz-sdp

Rekonstrukcija nije uopće tema

Ponovno je, s obzirom na proširenje Kluba Milana Bandića, odbacio mogućnost rekonstrukcije Vlade i zamjene koalicijskih partnera:

- To uopće nije tema. Priča je ubačena u medijski prostor, sada se vrti, a onda će nestati kao što se i pojavila. Vladajuća je većina stabilna, napravili smo je sa zastupnicima iz HNS-ova, Bandićeva i Kluba manjina, ta će koalicija trajati i dalje.

Moguća odgovornost nakon istrage

Upitan vodi li afera SMS do zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, Jandroković je poručio da nije korektno prozivati bilo koga i „tražiti nečiju glavu” prije nego što istraga utvrdi što se zbilja događalo:

- Nemamo pravo prejudicirati bilo čiju krivnju ako živimo u demokraciji i poštujemo procedure. Neću se upuštati u takve špekulacije. Očekujem da istraga rasvijetli svaki detalj te utvrdi tko je eventualno sudjelovao u nedozvoljenim radnjama i je li doista došlo do takvog opsega zlouporaba informacijskih tehnologija. I tada će se, naravno, otvoriti pitanje i kaznene i političke odgovornosti.

Dobra suradnja svih sastavnica vlasti

Na pitanje jesu li odnosi predsjednice Republike i premijera vraćeni u “normalan kolosijek”, odgovorio je da je važno zadržati dobru suradnju svih sastavnica vlasti u RH, zato što je to preduvjet normalnog funkcioniranja države:

- Bilo je disonantnih tonova i određenih trenutaka koji se, možda, i nisu trebali dogoditi, ali suradnja je i dalje korektna, u skladu s ustavnim ovlastima, tako da će i predsjednica i premijer i Hrvatski sabor biti važni faktori u političkoj stabilnosti, što je preduvjet za sva ostala postignuća.

Traumatični slučaj „Daruvarac“

Na kraju, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a komentirao je i slučaj „Daruvarac“:

- Meni je kao čovjeku nejasno kako je moguće da se takvo nasilje ne sankcionira na adekvatan način i da se u proceduralnom dijelu dogodi pogreška uslijed koje okrivljenik izlazi iz pritvora. To je traumatično za žrtve, ali i za sve građane.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/slucaj-daruvarac-ogorcen-sam-razmotrit-cemo-zakonske-izmjene-radi-sprjecavanja