Saborski Odbor za ratne veterane zatražit će od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da već prekosutra dođe na njihovu sjednicu i - iza zatvorenih vrata - odgovori na pitanja o uhićenju bivših pripadnika HVO-a u Orašju, kao i o dostavi dokumentacije iz Hrvatske Tužilaštvu BiH - najavio je predsjednik Odbora Ivan Anušić (inače član nacionalnog Predsjedništva HDZ-a i predsjednik osječko-baranjskog (županijskog) odbora naše stranke).

Puno povjerenje Nazoru

Najavio je da će Odbor s glavnim državnim odvjetnikom razgovarati kao što je danas razgovarao s Antom Nazorom, ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, kojeg su pojedini generali HV-a prozvali da je po nalogu Cvitanova prethodnika Mladena Bajića naložio predaju dokumentacije HVO-a iz Centra Tužilaštvu BiH.

- Odbacujemo prozivke o Nazorovoj odgovornosti, on uživa naše puno povjerenje. Centar nije kriv, on samo može pomoći optuženima s obzirom da ima vjerodostojnu dokumentaciju koja svjedoči o nevinosti većine. Odbor je danas dobio pravu informaciju što Centar posjeduje te od kada je i od koga i kakvih je bilo zahtjeva za dokumentima. Jasno nam je o čemu se tu radi, sve nam je detaljno pojašnjeno - dodao je član Odbora Josip Đakić (HDZ).

Krimen nečinjenja

Anušić upozorava da Hrvatskoj dolazi na naplatu sve što se događalo proteklih 20 godina radi sustavne nebrige za nacionalne interese kako unutar Hrvatske, tako i izvan njenih granica:

- Dolazi na naplatu ono što se nije radilo, a trebalo se, što su i službe i diplomacija i politika trebale odrađivati - braniti interese RH i hrvatskih ljudi koji prelaze granicu i iskoristiti sve što oni koriste protiv nas. Ako se od Hrvatske traži dokumentacija iz Domovinskog rata i rata u BiH, zašto mi isto nismo tražili od srpske ili bošnjačke strane koje su napravile puno više ratnih zločina.

Na kraju, Anušić je potvrdio da postoje kontakti s pritvorenim pripadnicima HVO-a:

- Ti su kontakti stalni, sva materijalna i pravna pomoć na raspolaganju je njima i njihovim obiteljima.