Drugog dana Konferencije predsjednika parlamenata država članica Europske unije u Beču, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković sudjelovao je u raspravi o međuparlamentarnoj suradnji u EU-u nakon 2019. godine.

Slabljenje povjerenja u europski projekt

U svom obraćanju, naglasio je da smo svjedoci brojnih promjena - kako unutar Unije, tako i globalno - koje imaju izravne posljedice na zajedničke napore država članica.

- Na te izazove EU mora odgovoriti snažnijom ulogom na međunarodnoj sceni, ali i interno, kontinuirano promičući svoje vrijednosti i načela odgovornosti, solidarnosti i partnerstva. Sve te promjene također su utjecale na slabljenje povjerenja građana u europski projekt te su dovele do jačanja euroskeptičnih snaga.

Odgovoriti na očekivanja i potrebe građana

U tako promijenjenom okruženju - nastavio je Jandroković - održat će se europski izbori koji predstavljaju ključni trenutak za budući razvoj EU-a.

- Izbori će biti pokazatelj jesu li europski političari i institucije uspjele uspostaviti otvoren dijalog s građanima o budućnosti te odgovoriti na njihova očekivanja, brige i potrebe. Odnosno, jesu li ih uspjeli uvjeriti da EU nije samo gospodarsko tržište, nego i povijesno postignuće, jedinstveni projekt mira, slobode, napretka i, iznad svega, vrijednosti.

Učinkovita reakcija na kampanje dezinformacija

Predsjednik Sabora istaknuo je da je potrebno odgovorno reagirati na kampanje dezinformacija te promovirati istinu i konstruktivnu i pozitivnu priču o Europi i njenim postignućima, kao i osigurati veći odaziv birača.

- Kako bi se to postiglo, potrebno je učinkovito odgovoriti na širenje populističkih politika i lažnih vijesti, posebno jer euroskepticizam izaziva nove podjele i povećava osjećaj nesigurnosti među građanima. Stoga im je potrebno ponuditi odgovorne politike i političare za izbore za Europski parlament. Također, jedan od načina da se odgovori na očekivanja građana jest i uspostavljanje prave ravnoteže između EU-a i država članica u smislu boljeg razumijevanja načela supsidijarnosti i proporcionalnosti.

Zaključno, istaknuo je potrebu revizije Smjernica za međuparlamentarnu suradnju u EU-u, koje bi trebale sadržavati i evaluaciju rada i dodanih vrijednosti postojećih međuparlamentarnih foruma.