MMF je u utorak iznio po SDP-ovu vladu poraznu prognozu - BDP će u 2014. pasti za 0.6 posto! Na MMF-ove pesimistične najave reagirali su HDZ-ovi saborski zastupnici Domagoj Ivan Milošević i Ivan Šuker. 

MILOŠEVIĆ: Novi nameti umjesto suvislih reformi!

Vlada nije iskoristila ulazak u EU, ni politički ni gospodarski, pri čemu ne mislim samo na činjenicu da ne zna povući novac iz EU fondova. Ovakvoj vladi ne može pomoći ni MMF - vrijeme je za nove izbore! 

U dvije i pol godine Vlada nije ponudila nijednu suvislu reformu, nego isključivo nove namete i gospodarstvu i građanima. Kao drugo, potpuno nepredvidivom ekonomskom politikom urušila je cijeli privatni sektor i odbila svakog investitora.

ŠUKER: Treba nam efikasnija državna uprava! 

Nakon Europske komisije, nakon MMF-a, ovo je još jedna poruka da Vlada nije ništa učinila na dugoročnome strukturnom smanjenju i konsolidaciji javnih financija, nego da pokušava kupiti vrijeme nekakvim ad hoc mjerama. Hrvatska mora provesti reforme bez obzira koliko to nekome odgovaralo ili ne, jer bez njih nema ni trajne konsolidacije javnih financija ni smanjenja rashoda, kao što se i ne otvara prostor za povećanje prihoda bez povećanja poreza.

Treba nam prava reforma državne i javne uprave. Treba nam njihova efikasnost, a ne smanjenje. Jer, ako su efikasne, one će praktično same sebe smanjiti. Oni koji ne znaju raditi i koji koče sustav sami će otići, a oni koji rade pripremit će teren za sve koji bi sutra trebali otvoriti radna mjesta i na takav način povećati prihode proračuna.