Snižavanjekreditnog rejtinga je samo tehnička posljedica ekonomske slike i ekonomskogstanja u Hrvatskoj. U slučaju da brzo ne dođe do kredibilne promjene ekonomskepolitike bojim se da će ovakvih vijesti biti još i više, kazala je Dalić nakonferenciji za novinare u Saboru.

Ocijenila je dabi Vlada trebala ozbiljno shvatiti mišljenja rejting agencija i pripremitikredibilan trogodišnji ili četverogodišnji plan fiskalne konsolidacije.

Fiskalnasituacija ne može se stabilizirati preko noći. Ova je Vlada pokazala da se nemože stabilizirati poreznim opterećenjem, jer unatoč povećavanju PDV-a iuvođenju novih poreza, deficit je ove godine veći nego 2012. i u principu sevratio na razinu iz prethodnih godina", rekla je Dalić.

Smatra da jepravi put izlaska iz krize niz strukturnih reformi, uključujući i reformudržavne uprave, zdravstva, subvencija i drugačiji odnos prema državnoj imovini.

Zajedno s tim,dugoročno je potrebno provesti niz mjera koje će u vrlo kratkom rokupromijeniti poslovnu klimu. To je drugačiji zakon o strateškim investicijama,ali onaj koji je privremenog karaktera i orijentiran isključivo privatnomsektoru, te brzo i odlučno uklanjanje prepreka konkurentnosti koje proizlaze iznaših zakona ocijenila je Dalić.

Ustvrdila je daje nekonkurentnosti gospodarstva pridonio "niz malih odluka", poputZakona o trošarinama donesenog prošlog tjedna, a koji je, tvrdi Dalić,gospodarstvenicima propisao više trošarine od onih koje traži europskadirektiva.

Zamoljena dakomentira najavu ministra financija Slavka Linića da će rebalansirati proračun,Dalić je podsjetila da je već kod donošenja proračuna Linića pozvala da garebalansira prije usvajanja.

U sadašnjimgospodarskim i financijskim okolnostima nije bilo razumno predložiti proračunkoji donosi povećanje fiskalnog deficita. Neposredna posljedica toga jesmanjivanje kreditnog rejtinga, a proračun koji ministar priprema može serazmatrati i biti vjerodostojan jedino u kontekstu srednjoročnog plana fiskalnekonsolidacije", kazala je Dalić.

Njezinstranački kolega Domagoj Ivan Milošević upozorio je na potrebu reforme javneadministracije, koja bi, ističe, na svim razinama morala biti podrška privatnomsektoru.

Kazao je i kakood premijera Zorana Milanovića očekuje da dođe u Sabor odgovoriti na pitanjekako će zaustaviti užasavajuće trendove rasta nezaposlenosti i padagospodarskih aktivnosti.