"Naravno da nije", odgovorio je Popijač novinarimau Hrvatskom saboru na njihov upit smatra li opravdanom odluku Vlade o povećanjutrošarina, ističući kako je HDZ, kada su prije nekoliko mjeseci znatno poraslisvi parametri koji utječu na cijenu goriva, tražili smanjenje trošarina.

"Ali, vidimo čim je došlo do blagog smanjenja cijenanaftnih derivata odmah su se požurili povećati trošarine. To znači samo da jecilj ove Vlade napuniti proračun, a očigledno da i to ne ide onako kako su sipriželjkivali, unatoč povećanju PDV-a na 25 posto, i traže jednostavno prostori način gdje god mogu da uberu koju kunu više za sam proračun", rekao jePopijač.

Nije mu, dodao je, jasno na osnovu kojih parametara je Vladauopće procijenila da će cijene goriva padati, ističući kako ne postoji ni jedanelement koji je ukazivao da će se trend pada cijena nastaviti.

"Vidimo da su i dalje žarišta koja uzrokuju povećanjecijene nafte i dalje prisutna i zaista je bilo potpuno nesmotreno, a vidimosada da i odgađaju to povećanje, računati da će se trend pada cijena naftnihderivata i nastaviti. To samo znači da pored interesa i želje da se puniproračun ne postoji niti jedna druga relevantna komponenta rada oveVlade", ocijenio je Popijač.

Prošlotjednu izjavu prvog potpredsjednika Vlade i ministragospodarstva Radimira Čačića kako u Vladi imaju formulu po kojoj znaju da će cijenegoriva padati Popijač je nazvao besmislenom.

"To je potpuno besmisleno, nema on nikakvuformulu", poručio je, ističući kako svi naftni stručnjaci nisu imali nijedan relevantan podatak niti naznaku da bi do smanjenja cijena moglo doći.

"Jedino je on, naravno, vjerojatno iz čistihpopulističkih razloga, tako samouvjereno nagovještavao da će cijene gorivapadati. Međutim, vidimo već prvi tjedan da ga je ta činjenica demantirala jerće cijene goriva rasti. To će dalje varirati i, ako će i biti manjih oscilacijaprema dolje, sasvim sigurno to neće biti trajan trend, gorivo će i dalje ićinaprijed", kazao je Popijač.