Predsjednik Hrvatskoga sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković i kineski premijer Li Keqiang sastali su se danas u Hrvatskom saboru. Iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora priopćili su da će bilateralni sporazumi između dviju država potpisani danas u Zagrebu i sutra u Dubrovniku konkretizirati i ojačati suradnju u nizu područja, kao što su infrastruktura, poljoprivreda, turizam, sport, znanost i kultura.

Redoviti politički dijalog

Jandroković i Li na sastanku su potvrdili kako dvije zemlje i narodi njeguju tradicionalno prijateljske i partnerske odnose. Istaknuto je kako će ovaj posjet, prvi jednog kineskog premijera Hrvatskoj, uvelike osnažiti te odnose, kako na političkom tako i na gospodarskom području.

Kineski premijer naglasio je kako Sabor ima bitnu ulogu u jačanju bilateralnih veza i produbljivanju međusobnog razumijevanja Hrvatske i Kine. Istaknuo je važnost koju redoviti politički dijalog i razmjena posjeta na svim razinama između Hrvatskog sabora i Svekineskog narodnog kongresa igraju u izgradnji ukupnih odnosa dviju zemalja. Predsjednik Sabora iskoristio je prigodu da pozove predsjedavajućeg Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshua u posjet Hrvatskoj.

Pelješki most - simbol suradnje Hrvatske i Kine

U razgovoru s kineskim premijerom Jandroković je istaknuo važnost trenutačno najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj, izgradnje Pelješkog mosta, kao najvidljivijeg simbola suradnje Hrvatske i Kine, a kao priliku za osnaživanje suradnje sugovornici su ocijenili i kinesku inicijativu „Jedan pojas, jedan put“.

Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je zadovoljstvo i konstantnim rastom broja kineskih turista u Hrvatskoj te izrazio uvjerenje kako će se turistička suradnja dviju zemalja dodatno intenzivirati.

Na sastanku je naglašena i uloga koju Hrvatska može imati u odnosima Kine i Europske unije.