Predstavnici sindikalne inicijative "67 je previše" predali su u Hrvatskom saboru, kako navode, 748.624 prikupljena potpisa te Zahtjev za raspisivanje referenduma o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Potpisi upućeni u daljnju proceduru

Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković primio je predstavnike inicijative te je nakon sastanka s njima najavio da će i potpisne knjige i Zahtjev za raspisivanjem referenduma uputiti saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav - koji će pripremiti zaključak i poslati ga plenarnoj sjednici.

Potom će se potpisi uputiti Vladi kako bi se utvrdila njihova vjerodostojnost i broj. Vlada će pak to vratiti u Sabor, a Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donijet će zaključak je li prikupljen dovoljan broj potpisa. Također, taj odbor može predložiti Saboru da se Ustavnom sudu uputi pitanje o usklađenosti referendumskog pitanja s Ustavom.

Iznimno dobre ekonomske brojke

Na pitanje novinara o tome je li pokušao uvjeriti predstavnike sindikata na novi krug pregovora, Jandroković je odgovorio da su pregovori uvijek dobrodošli, no da mu se iz ovog razgovora čini da to više nije mogućnost, ali i da ih nije pokušao uvjeriti, nego je nastupao isključivo kao neutralna osoba, kao predsjednik Hrvatskog sabora.

Upitan kako komentira to što agencija Fitch i vanjske institucije hvale mirovinsku reformu, dok je u zemlji naišla na negativne ocjene, Jandroković je rekao da su ekonomske brojke za Hrvatsku iznimno dobre jer smo u prvom tromjesečju imali rast BDP-a od 3.9 posto, a i dobili smo dobre ocjene reformi, među kojima je i mirovinska.

Što će reći Ustavni sud?

Međutim, kazao je, potpisi su prikupljeni i ako ih bude dovoljno za referendum te Ustavni sud kaže da je pitanje ustavno - tada ćemo ići na referendum:

- Narod je taj koji odlučuje i moguće je da nekad i neka dobra mjera koju donese Vlada bude osporena od građana.