(VIDEO) Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković gostovao je sinoć u središnjem Dnevniku HTV-a. Govorio je, među ostalim, o nabavi višenamjenskih borbenih aviona, prelascima nezadovoljnih zastupnika iz oporbe, novome saborskom zasjedanju…

Razgovor koji je vodila novinarka Dajana Šošić možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O NOVOM MODELU NABAVE AVIONA

Ministar Damir Krstičević i njegovi suradnici upoznali su Vijeće za obranu s tijekom pregovaračkog procesa. I kako su kazali, do sredine studenog 2018. nije se znalo da postoje bilo kakvi problemi. Zaključak je da izradimo temeljitu analizu zašto proces kupovine nije mogao biti dovršen i da razmotrimo novi model nabave. U ovom trenutku ne mogu reći hoće li to biti javna nabava ili izravna pogodba. Izraelska je strana potvrdila da je odgovornost za ovaj neuspjeli posao njihova. Hrvatska nije pretrpjela nikakvu materijalnu štetu, ali žao mi je da do posla nije došlo zato što je bila dobra i ponuda i tehnologija.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ponistena-odluka-o-nabavi-izraelskih-f-16-nastavljamo-s-aktivnostima-za

O PRELASCIMA NEZADOVOLJNIH ZASTUPNIKA

Prelasci nemaju veze s HDZ-om. Mislim da nije dobro da se to događa - jer su zastupnici izabrani na određenim listama - ali ovi fenomeni nisu vezani za HDZ, već za oporbu, koja očito ima problema s vlastitim identitetom i političkim programom. Zastupnici napuštaju stranke jer su nezadovoljni načinom na koji se vode.

O IZJAVI IVANA PENAVE

Notorna je činjenica da je velikosrpski režim Slobodana Miloševića odgovoran za zločine u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj. Priznanje povijesne istine o agresiji preduvjet je poboljšanja odnosa s Republikom Srbijom. Ali, volio bih da u fokusu svih nas sada budu gospodarski rast, Projekt Slavonija, Baranja i Srijem - preko kojeg povlačimo velika sredstva dolaze iz EU fondova, stvaranje novih radnih mjesta, gradnja ili obnova 500 dječjih vrtića također europskim novcem, ulazak u Schengen, zaštita granica od ilegalnih migracija… Puno je novih izazova pred nama i volio bih da svi zajedno budemo na to koncentrirani.

O NOVOME SABORSKOM ZASJEDANJU

Očekujem konstruktivan rad, očekujem da se zastupnici međusobno uvažavaju, da respektiraju drukčija mišljenja. Nadam se da će biti manje uvreda i niskih udaraca koje, na žalost, često gledamo u Hrvatskom saboru. Radit ćemo sedam tjedana i potom, nakon kraće stanke zbog europskih izbora, još pet tjedana. Imamo 140 točaka dnevnog reda - najveći broj su zakonski prijedlozi Vlade RH. Na dnevnom je redu i dosta izvješća i strategija, kao i prijedloga zakona koji su došli iz redova oporbe.