(VIDEO) Naš prijedlog proračuna odražava jasnu politiku Vlade RH koja se temelji na održivim i konsolidiranim javnim financijama - s ciljem jačanja socijalne kohezije i poticanja gospodarstva. Proračun je u funkciji transformacijskog trokuta fiskalna konsolidacija, provođenje strukturnih reformi & privlačenje investicija te odražava prioritete i potrebe građana, gospodarstva i našeg programa - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković predstavljajući prijedlog državnoga proračuna za 2019. zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Donosimo i ostale ključne poruke predsjednika Plenkovića:

PRORAČUN JE REALAN…

Ovaj je prijedlog proračuna realan, socijalno osjetljiv, okrenut prema razvoju i usmjeren na daljnje porezno rasterećenje građana i poduzetnika.

… I SOCIJALNO OSJETLJIV …

Proračun je socijalno osjetljiv jer dajemo više za:

✔mirovine

✔demografsku obnovu

✔dječje doplatke, rodiljne i roditeljske naknade

✔za osobe s invaliditetom

✔hrvatske branitelje

✔subvencionirane stambene kredite za mlade

… I OKRENUT PREMA RAZVOJU

Okrenut je i prema razvoju i daljnjem rasterećenju jer nastavljamo sa smanjenjem poreznog opterećenja, dok istodobno znatno povećavamo sredstva za:

✔zapošljavanje

✔zdravstvo

✔poljoprivredu

✔znanost i obrazovanje

✔infrastrukturne projekte

POVEĆANJE ZAPOSLENOSTI

U prvoj polovici 2018. broj zaposlenih povećan je za 3,4 posto prema anketi o radnoj snazi, a Hrvatska bilježi jedno od najviših povećanja stope zaposlenosti u EU.

KONTINUIRANI GOSPODARSKI RAST

Danas ostvarujemo gospodarski rast od oko 3 posto, a istodobno smanjujemo javni dug po stopi 2 do 3 posto BDP‑a godišnje. Rast je čvršći i uravnoteženiji, a temelji se većim udjelom na izvozu roba i usluga, uz smanjenje vanjskih neravnoteža.

SUFICIT POSLIJE 15 GODINA

Prošle godine Hrvatska prvi put u zadnjih 15 godina nije trošila više nego što je imala. Postignut je suficit opće države u visini od 3,2 milijardi kuna ili 0,9 posto BDP-a, a u prvih šest mjeseci i ove godine ostvaren je suficit od 1,6 milijarde.

REKORDNO SMANJENJE JAVNOG DUGA

Trend kojim danas smanjujemo javni dug Hrvatsku svrstava među zemlje s najvećim godišnjim padom udjela javnog duga u bruto domaćem proizvodu. Brzina kojom smanjujemo javni dug trostruko je veća od one koja je propisana za države čiji javni dug premašuje 60% BDP-a, tako da već sada ispunjavamo i posljednji kriterij konvergencije za buduće uvođenje eura.

POBOLJŠANI KREDITNI REJTING

Postignuća u javnim financijama prepoznale su vodeće svjetske agencije i poboljšale izglede našega kreditnog rejtinga na pozitivni, a - uz daljnje strukturne reforme - uvjeren sam da ćemo ići i stupanj više te dostići investicijsku razinu.

POREZNA REFORMA (1): 1,5 milijuna građana ne plaća porez na dohodak!

Reformom koju provodimo od siječnja 2017. smanjili smo poreze i pojednostavili porezni sustav, a oko 70 posto, odnosno 1,5 milijuna obveznika poreza na dohodak, ne plaća porez i izvan je dometa poreznih škara.

POREZNA REFORMA (2): Prepolovit ćemo PDV za hranu!

Planiramo prepoloviti stope PDV-a za svježe meso, svježu ribu, jaja, voće, povrće, žive životinje i dječje pelene, smanjiti PDV na 5 posto za bezreceptne lijekove, a povećati iznos neoporezivih primitaka s 2.500 na 7.500 kuna.

POREZNA REFORMA (3): 85 % poduzetnika plaća najnižu stopu!

Snižavanje stope poreza na dobit s 20 na 18 posto, odnosno na 12 posto za mala i srednja poduzeća, u praksi je dovelo do toga da 85 posto poduzetnika plaća najnižu stopu.

POREZNA REFORMA (4): Rasterećenje od gotovo 6,5 milijardi kuna!

Prema zadnjem izračunu, porezno rasterećenje je do sada iznosilo 3,6 milijarde kuna, a u trećem će krugu porezne reforme iznositi dodatnih 2,8 milijarde, što će ukupno rasterećenje podići na gotovo 6,5 milijardi kuna.

48,9 mlrd. ZA NAKNADE GRAĐANIMA & KUĆANSTVIMA

Proračun odražava usmjerenje Vlade prema odgovarajućoj skrbi za čitavo stanovništvo. Upravo zato je za naknade građanima i kućanstvima predviđeno 48,9 mlrd. kuna, ili 35 posto proračuna, što je povećanje za 1,2 mlrd. kuna u odnosu na 2018.

FOND ZA POSEBNO SKUPE LIJEKOVE

Nastavljamo s povećanjem sredstava za Fond za posebno skupe lijekove, a usto povećanjem sredstava HZZO-a omogućavamo prevladavanje financijskih teškoća bolničkim zdravstvenim ustanovama.

NOVA RADNA MJESTA & NOVI RAZVOJNI PROJEKTI

Svakom uloženom kunom, koja je planirana i uvrštena u prijedlog proračuna, želimo stvoriti dodanu vrijednost gospodarstvu - nova radna mjesta, nove poduzetničke inicijative i nove lokalne razvojne projekte.

310 MILIJUNA VIŠE ZA ZNANOST & OBRAZOVANJE!

Osiguravaju se dodatna sredstva za djelotvorniji sustav znanosti i obrazovanja u iznosu od 310 milijuna kuna - kao poticaj provedbi kurikularne reforme, stručnom usavršavanju učitelja i nastavnika te financiranju visokog obrazovanja i znanosti.

SMJERNICE EKONOMSKE & FISKALNE POLITIKE

Naša Vlada priprema Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2019. do 2021. koje uključuju i makroekonomske projekcije što će nam buduće upravljanje javnim financijama učiniti lakšim i efikasnijim.

JOŠ BOLJE - JOŠ VIŠE - JOŠ MUDRIJE!

Moramo još bolje raditi, još više ulagati i još mudrije upravljati proračunom. Nastavit ćemo s nužnim reformama i rasterećenjem poduzetnika radi podizanja konkurentnosti gospodarstva i bržeg približavanja standardu života u ostalim članicama EU.