Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost prof. dr. Miroslav Tuđman (HDZ) u intervjuu za vodeći slovenski dnevni list Delo komentirao je, među inim, presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ) koji je odbacio tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid te protutužbu Srbije protiv Hrvatske, političku filozofiju prve predsjednice RH, HDZ-ovu spremnost da preuzme odgovornost za državu... 

Kraj velikosrpskim ambicijama

Naš saborski zastupnik istaknuo je da je presuda ICJ-a razočaravajuća za Republiku Srbiju, koliko god se službeni Beograd upirao „dokazati“ suprotno:

- U dugoročnom smislu radi se o povijesnom otrežnjenju - presuda stavlja „točku na i“ na srpske mitove i nadnacionalne, jugoslavenske ideologije. Napokon, i granica velikosrpskih ambicija zauvijek je zacrtana na Dunavu.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-srbija-je-bila-agresor-nitko-vise-...

Projekti i gotov program!

Tuđman je, također, naglasio da je HDZ opet najjača stranka u Hrvatskoj te da opravdano očekuje pobjedu naše koalicije na parlamentarnim izborima - najkasnije krajem ove godine:

- Više od tisuću ljudi radi na planovima i programu koji će se realizirati nakon što se formira nova vlada!

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-mi-smo-u-bilo-kojem-trenutku-sprem...

Predsjednica donosi nadu

Potom se osvrnuo i na pobjedu nove predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za koju je napomenuo da donosi nadu u bolju budućnost Hrvatske:

- Njezina se politička filozofija vrlo razlikuje od one Stipe Mesića i Ive Josipovića. Hrvatska je umorna od kriminalnih postupaka s Pantovčaka, čemu smo svjedočili zadnjih 15 godina.

Uzor EU, a ne regija!

Za Kukuriku vladu i ministricu Pusić Tuđman je kazao da previše insistira na regionalnoj suradnji sa zemljama na području bivše Jugoslavije, posebno s Beogradom, zanemarujući EU te srednjeeuropsko i sredozemno susjedstvo - Italiju, Sloveniju, Austriju, Mađarsku... Za jugonostalgiju ističe da predstavlja balast koji onemogućava gospodarski i društveni razvoj Hrvatske:

- No Hrvatska mora imati dobre odnose sa susjedima te konkurirati i dokazivati se na europskom tržištu s ostalim članicama. Pri uspostavljanju društvenih i političkih standarda Hrvatskoj mora biti uzor Europa, a ne tzv. regija.

http://hdz.hr/vijest/eu/rastimani-orkestar-o-eu-uvjetima-srbiji-milanovi...