Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, provjereni kadar predsjednika Ive Josipovića, na silu želi od Nadzornog odbora dobiti suglasnost da s Hrvatskim društvom skladatelja (HDS-ZAMP) sklopi ugovor vrijedan čak 67,5 milijuna kuna! - glavna je to poruka s presice koju su jučer u Saboru održali HDZ-ovi zastupnici Jasen Mesić i Sunčana Glavak. 

Nastavlja se, dakle, partijsko-interesno ordiniranje na radiotelevizijskom servisu koji bi trebao biti javan, pri čemu su naši zastupnici upozorili na mogući sukob interesa šefa poslovanja HRT-a Borisa Sruka koji sudjeluje u pregovorima sa ZAMP-om. On, naime, živi u stanu koji je pod ovrhom toga istog ZAMP-a! Posebno intrigira činjenica što bi se unosni ugovor trebao potpisati na trogodišnje razdoblje, za razliku od dosadašnje uvriježene prakse jednogodišnjih ugovora.

Faraonska samovolja 

Mesić je otvarajući konferenciju za novinare istaknuo da je cijela priča započela krajem svibnja kada je Radman zatražio hitnu sjednicu Nadzornog odbora (NO) HRT-a sa samo jednom točkom dnevnog reda - ugovorom sa ZAMP-om. Koliko se glavnom ravnatelju žurilo, zorno svjedoči činjenica da je sjednica sazvana u rekordnom roku od 20 sati premda je praksa da se materijali moraju dostaviti u roku od osam dana. Ipak, nakon prosvjeda dvojice članova NO-a „brzopotezna“ je sjednica - odgođena. I sazvana ponovno jučer!

MESIĆ: Radman ima političku podršku za ugovor sa ZAMP-om!

Iz Radmanova se očitovanja vidi da je u pregovore za usklađivanje ugovora bio uključen Boris Sruk, što ukazuje na mogući sukob interesa jer, prema našim saznanjima, dotični gospodin živi u stanu koji je pod ovrhom ZAMP-a. Radman je, međutim, samovoljno ustvrdio da „nikakav“ sukob interesa u ovom slučaju ne postoji. A on je posljednji koji smije procjenjivati je li netko u sukobu ili nije, jer je upravo njega samog Povjerenstvo za sukob interesa proglasilo odgovornim, ali on i dalje ne priznaje njihov pravorijek! To dovoljno ilustrira koliko je njegov rad transparentan! 

Nakon što je Radman upozoren da pojedini članovi NO-a ne žele - sve dok Povjerenstvo za sukob interesa ne raščisti taj prijepor - sudjelovati na sjednici na kojoj bi se „brzopotezno“ trebao odobriti trogodišnji ugovor, on se na njih obrušio jer su obavijestili javnost. Pa interes javnosti i jest ključan za postojanje javne televizije! Dužnost članova NO-a jest upozoriti javnost ako smatraju da se u tako važnoj ustanovi kao što je HRT događaju stvari koje nisu u javnom interesu. Upravo u ovom trenutku traje sjednica NO-a gdje Radman, koji očito ima izraženu političku podršku, nastoji provući odluku o potpisivanju ugovora. 

Cijelu izjavu Jasena Mesića pogledajte u nastavku:

(NAPOMENA: Nakon što je završila presica, pristigla je vijest da je NO HRT - pod argumentiranim pritiskom HDZ-a i zacijelo u strahu od reakcije javnosti - odluku o potpisivanju ugovora sa ZAMP-om odgodio za iduću sjednicu.)

GLAVAK: Progoni, čistke, uhljebljivanja!

Više od 80 posto HRT-ovih prihoda dolazi od pristojbi koje plaćaju građani. To je razlog zašto javnost treba znati kako se raspolaže s njihovim novcem! Na HRT-u su u tijeku javni natječaji za neto plaće od 11.000 kuna na više. Traže se glavni ravnatelj programa, komentator-mentor i izvršni urednik. Da biste postali ravnatelj programa, dovoljno je da imate najmanje 10 godina radnog iskustva. Ne morate čak ni biti novinar! Očito je dovoljno biti dobar s Radmanom i biti - politički podoban. Radman je - prema vlastitim riječima i riječima članova vladajuće koalicije koji su podržali njegovo imenovanje - došao na HRT provesti restrukturiranje. A nakon svega čemu svjedočimo, možemo reći da se radi isključivo o političkom kadroviranju pred izbore! 

Boljševizacija HRT-a 

Od Radmanova dolaska događaju se povijesni presedani, poput samovoljnog tumačenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa i traženja urednika na vanjskom tržištu. Ovo je jasna poruka zaposlenicima HRT-a, vrijednim novinarima i urednicima koji deset-dvadeset godina rade u javnom servisu, kako ih glavni ravnatelj doživljava - da oni zapravo svoj posao ne znaju raditi! Očito će se svi novi kadrovi birati po ideološkim, a ne profesionalnim kriterijima. Nakon progona, smjena, zastrašivanja i sukoba interesa, na HRT-u se i dalje događaju nedopustive stvari!

Cijelu izjavu Sunčane Glavak pogledajte u nastavku: