SDP-ov prijedlog ustavnih promjena u Saboru se našao neobično brzo, dok referendum, koji je potpisima poduprlo gotovo 750 tisuća građana, već četiri mjeseca nije stavljen na dnevni red. No Kukuriku je odbio HDZ-ov zahtjev da se danas raspravlja o oba ta pitanja. Važniji su opskurni interesi partijskog vrha od demokratski izražene volje naroda 

Na samom početku saborske sjednice, prije no što je počela rasprava o eventualnim ustavnim promjenama (prijedlog 46-ero zastupnika SDP-a), određena je stanka na zahtjev Kluba HDZ-a koji je zatražio da se danas raspravlja i o referendumskoj inicijativi “U ime obitelji”.

Partija iznad naroda

- SDP-ov se prijedlog u Saboru našao neobično brzo, dok referendum o definiciji braka, koji je potpisima poduprlo gotovo 750 tisuća građana, već četiri mjeseca nije stavljen na dnevni red. U međuvremenu je Vlada potvrdila da je prikupljeno dovoljno potpisa te više nema nijednoga formalnog razloga da se referendum ne raspiše - istaknuo je Željko Reiner.

Ovakvo odugovlačenje, nastavio je HDZ-ov akademik, otvara sumnju da vladajući smicalicama građanima žele ukinuti pravo na referendumsko izjašnjavanje jer ne dijele svjetonazor SDP-a. Uostalom, SDP je na prošlim izborima dobio vlast zahvaljujući 957 tisuća birača, a sada izigrava volju gotovo istog broja građana. 

“Neka mi se osuši desna ruka!”

Uostalom, prije tri godine je Zoran Milanović potpisao peticiju o referendumu o Zakonu o radu. Tada je referendum uzdizao na pijedestal, a sada je on - nevažan?! Reiner je potom iznio HDZ-ovo stajalište i o SDP-ovu prijedlogu ustavnih promjena:

- Bez konsenzusa i transparentnosti premijer poziva čelnike stranaka i trguje s njima. Na brzinu se želi promijeniti temeljni dokument naše države kako bi se medijski sanirala šteta koju je Hrvatskoj posve bespotrebno nanio lex Perković.

Potpora HDSSB-a

HDSSB-ov klub podupro je HDZ-ov zahtjev da se danas raspravlja i o referendumu. Uzalud. Sabor je, odlukom Kukurikua, nakon stanke započeo raspravu o ustavnim promjenama. Isključivo o njima. 

Važniji su opskurni interesi partijskog vrha od demokratski izražene volje tolikih građana.