Popis američkih dužnosnika s kojima se HDZ-ov potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner sastao uistinu je impresivan! Teme razgovora: jačanje suradnje Hrvatske i SAD-a, ukidanje američkih viza i  izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, uloga Hrvatske u EU i procesu pridruživanja zemalja jugoistočne Europe, ravnopravnost hrvatskog naroda kao ključ stabilnosti BiH i europskog puta te države... 

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner jučer je u Washingtonu, kao jedini visoki državni dužnosnik RH, sudjelovao na Predsjedničkome molitvenom doručku s Barackom Obamom. Osim američkog predsjednika, na tom se događaju okupila gotovo cijela vlada SAD-a, kao i stotinjak senatora i kongresmena te niz državnih poglavara, premijera, predsjednika parlamenata, ministara…  iz čitavog svijeta.

U danima prije Molitvenog doručka prof. dr. Reiner održao je više sastanaka i razgovora s najvažnijim senatorima i članovima Kongresa te ostalim uglednim američkim političarima. Popis je uistinu impresivan! Objavljujemo ga abecednim redom:

ROBERT B. ADERHOLT

Republikanski kongresnik, predsjednik Pododbora za domovinsku sigurnost i član Komisije za sigurnost i suradnju u Europi. 

DAVID BEASLEY

Predsjednik Centra za globalne strategije, republikanac, bivši guverner Južne Karoline. 

MICHAEL B. ENZI

Republikanski senator već 18 godina, član nekoliko najvažnijih odbora Senata, donedavno predsjednik Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i mirovine. 

JANICE HAHN

Demokratska zastupnica, supredsjedateljica kongresnog Odbora za odnose s Hrvatskom.

TONY P. HALL

Američki ambasador u Agenciji za hranu i poljoprivredu UN-a, bio je 24 godine zastupnik Demokratske stranke u Kongresu. Tri puta predlagan za Nobelovu nagradu za mir zbog zasluga u borbi protiv siromaštva i gladi u svijetu. 

DAVID JOYCE 

Republikanski zastupnik, supredsjedatelj kongresnog Odbora za odnose s Hrvatskom.

JEFF MILLER

Republikanski kongresnik, predsjednik Odbora za veterane. 

NANCY PELOSI

Jedna od, slobodno rečeno, najutjecajnijih američkih političarki. Prva žena koja je bila predsjednica Kongresa, i to u dva mandata, danas vođa Demokratske stranke u Kongresu. 

ANTOINE RIPOLL

Direktor Ureda za vezu Europskog parlamenta s Kongresom u Washingtonu. 

MARCO ANTONIO RUBIO

Senator, po mnogima budući kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD-a.  

FRANK WOLF

Supredsjedatelj kongresnog Odbora za ljudska prava, republikanac, kongresnik s najdužom karijerom - izabiran je uzastopce već 31 godinu! 

SAD-Hrvatska-BiH

Teme razgovora: jačanje suradnje Hrvatske i SAD-a na svim poljima, od onih političkih do gospodarskih; ukidanje američkih viza za hrvatske građane i  izbjegavanje dvostrukog oporezivanja; uloga Hrvatske u EU i procesu pridruživanja zemalja jugoistočne Europe; ravnopravnost hrvatskog naroda kao ključ stabilnosti BiH i preduvjet europskog puta te države...

Da, uistinu impresivno!