Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković primio je danas u službeni posjet predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Kanade Geoffa Regana.

Saveznici i partneri

Nakon održanog sastanka, dvojica predsjednika parlamenata istaknula su važnost ovoga uzvratnog posjeta - nakon službenog posjeta predsjednika Sabora Jandrokovića Kanadi potkraj 2017. godine.

- Ovo je vrlo važan korak u jačanju odnosa između Hrvatske i Kanade. Naše dvije države imaju prijateljske, partnerske odnose koje razvijamo više od 25 godina. Hrvatska i Kanada su članice NATO-a, u Kanadi živi velik broj Hrvata, gotovo 300 tisuća naših sunarodnjaka ondje su našli svoj novi dom, i to su svakako važne činjenice i most koji povezuje naše dvije države - istaknuo je Jandroković.

Unaprjeđenje gospodarske suradnje

Naglasio je da su danas razgovarali o tome kako unaprijediti svekoliku suradnju te su posebnu pozornost posvetili gospodarskoj suradnji - kako povećati investicije iz Kanade u Hrvatsku te, isto tako, kako povećati hrvatski izvoz na kanadsko tržište.

- Zaključili smo da je CETA sporazum iznimno bitan. Hrvatska je bila treća država članica Europske unije koja je ratificirala taj sporazum i, prema dobivenim informacijama, robna razmjena u prvih devet mjeseci 2018. porasla je za više od 100 posto. Dakle, više je nego udvostručena, što pokazuje da sporazumi o slobodnoj trgovini itekako mogu pridonijeti gospodarskoj suradnji.

Prostor za ulaganje i razmjenu

- Zadovoljni smo što je Republika Hrvatska podržala CETA-u (Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između EU i Kanade) - istaknuo je predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Kanade Geoff Regan te dodao:

- Mislimo da je CETA vrlo važna za budućnost, za stvaranje radnih mjesta, za veze između dviju zemalja.

Predsjednik Regan isto tako je naglasio da taj sporazum pruža prostor za više ulaganja i širenje razmjene i u drugim područjima.

180 tisuća kanadskih turista

Predsjednici parlamenata Hrvatske i Kanade Jandroković i Regan zajednički su izrazili zadovoljstvo i suradnjom na području turizma.

- Prošle godine je oko 180 tisuća kanadskih turista posjetilo Hrvatsku, tome su svakako pridonijele i izravne zrakoplovne veze koje su uvedene između Toronta i Zagreba te ove godine i Toronta i Splita. Gospodarstvo, turizam, suradnja u okviru NATO saveza svakako su one najsnažnije poveznice koje danas imamo - istaknuo je Jandroković.

Bilateralni odnosi

- Razmijenjena su i mišljenja o brojnim pitanjima koja se tiču međunarodnih odnosa te je zaključeno da se, osim jačanja bilateralnih odnosa, obojica predsjednika parlamenata zalažu i za snaženje odnosa unutar NATO-a, koji moraju biti utemeljeni na zajedničkim vrijednostima demokracije, vladavine prava, zaštite ljudskih i manjinskih prava. Dakle, sve ono što našu zapadnu civilizaciju čini snažnom, čini svjetskim liderom. Obojica smo izrazili nadu da ćemo naći modele i načine koji će obraniti i održati ovakvu poziciju koju NATO ima u današnjem svijetu - poručio je predsjednik Jandroković.