Zakonske izmjene predviđaju da se osobe izabrane na dužnostii imenovane od Vlade ubuduće više neće sigurnosno provjeravati na temeljuUpitnika za provjeru I., već III. stupnja.

Naime, I. stupanj omogućuje Sigurnosno-obavještajnojagenciji provjeru svih računa osoba, njihovih životnih navika i stavova odnavršene 18. godine života do dana provjere, razgovore s njihovim susjedima,poligrafsko ispitivanje te prisluškivanje.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako jedosadašnji sustav provjere opterećivao obavještajni sustav zbog nesrazmjernovelikog broja osoba, što opterećuje sustav i smanjuje učinkovitost na drugimzadaćama.

U tom smislu, rekao je, ne postoje zapreke da se imenovanidužnosnici podvrgnu sigurnosnim provjerama prema metodologiji III. stupnja kojase odnosi na klasificirane podatke stupnja tajnosti "povjerljivo",dok se za I. stupanj radi o podacima s oznakom "vrlo tajno".

Miroslav Tuđman se u ime HDZ-a usprotivio predloženomsnižavanju razine sigurnosnih provjera za državne dužnosnike kojima bi seizdavao certifikat na temelju kojega mogu raspolagati klasificiranim podacima.

"Ne samo da nema provjere za najviše dužnosnike, negose taj krug još proširuje", poručio je Tuđman, upozorivši da je takvopostupanje u suprotnosti s ugovorima koje je Hrvatska potpisala s međunarodnimpartnerima te se uvode dvostruki standardi u odnosu domaćih i međunarodnihklasificiranih dokumenata.

Tuđman je predloženo rješenje vladajućih ocijenio logičnim"s obzirom što slušamo zadnjih šest mjeseci - da nisu potrebni javninatječaji za članstvo u upravnim i nadzornim odborima".

"Ovim se zakonom ide korak dalje i doslovno se kaže -ljude od našeg povjerenja ne mora se provjeravati", poručio je.

Josip Đakić istaknuo je da je nužna stroga primjenasigurnosne provjere, kako se, naglasio je, ne bi ponavljali slučajevi poputonog da Vlada na visoke dužnosti kani imenovati osuđene HNS-ovca SrećkaFerenčaka i SDP-ovku Sanju Kalamburu.

Ana Lovrin je pak ocijenila kako se premijeru ZoranuMilanoviću ne bi događali kadrovski gafovi da je primjenjivan sustav sigurnosneprovjere. "Kao da je dragi Bog rekao - dobili ste moje povjerenje pasigurnosna provjera više nije potrebna", kazala je.