Zakonskim se dopunama omogućuje poduzetnicima koji suzakasnili s prijavom za reprogramiranjem naplate poreznog duga za 36 mjeseci daisto učine u roku 30 dana od stupanja na snagu tih dopuna.

Naime, prema važećem zakonu taj je rok istekao krajem ožujkaove godine - do sada je tu mjeru iskoristilo 8572 zahtjeva za reprogramomgotovo 4 milijarde kuna duga, a prihvaćen je 3021 zahtjev za dug od oko 1,1milijardi kuna.

Martina Dalić je u ime HDZ-a prozvala Vladu da je i koddonošenja izmjena u veljači ove godine trebala znati da će taj rok bitiprekratak. "Fer bi bilo reći o čemu se tu ustvari radi, da je zakonski rokbio prekratak. Mogli ste to znati kada ste donosili zakon", poručila jevladajućima.

Dalić je naglasila kako tek ta tehnička mjera produljenjaroka za reprogram duga prema državi nije dovoljan zakonski instrument zaizlazak iz krize niti za ublažavanje njezinih posljedica.

"Povećanje poreza i uvođenje novih u ovih šest mjeseciopteteretilo je poduzetnike i poslalo jasan signal kako Vlada vidi poduzetnikei njihovu ulogu. Stoga će ovo produljenje roka za 30 dana teško može poništitinegativne učinke Vladine ekonomske politike", kazala je.