Neistinitim je stoga nazvao izjave nekihpolitičara da je premijerka Kosor ranije znala za te optužnice te da se onekoriste u predizborne svrhe. "To su neistine i spekulacije", kazao jeŠeks tijekom jednosatne konferencije za novinare.

Podsjetio je da je bivši ministar unutarnjihposlova Ivan Vekić u osječkom Općinskom sudu 20. rujna 2011. preuzeo optužnicuiz Srbije te je dan poslije na konferenciji za novinare rekao da ju je preuzeo."Tek tada predsjednica Vlade saznaje da su te optužnice stigle iz Beogradau hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, da su iz njega poslane u osječki Općinskisud te da je taj sud pozvao na preuzimanje optužnica", kazao je Šeks.

Ključnim smatra zašto hrvatsko Ministarstvopravosuđa nije informiralo premijerku Kosor da su optužnice 10. kolovoza 2011.došle u to ministarstvo iz srbijanskog Ministarstva pravde, a 14. rujna otišlena osječki Općinski sud. Na novinarsko pitanje o izjavama potpredsjednikaSDSS-a Milorada Pupovca vezano za te optužnice, Šeks je rekao da su njegoveizjave krajnje neistinite pogotovo da je postignut neki sporazum između srpskeministrice pravde Snežane Malović i hrvatskog ministra pravosuđa DraženaBošnjakovića o tom pitanju. "Nikakav sporazum o rješavanju tih pitanjanije postignut", naglasio je.

Šeks nije želio komentirati trebaju li kakvesankcije uslijediti u Ministarstvu pravosuđa zbog propusta vezanih uzoptužnice. Na upit je li ministar Bošnjaković znao za te optužnice kad se uOsijeku 20. rujna sastao s Vekićem, Šeks je potvrdio da je Bošnjaković bezznanja premijerke Kosor otišao u Osijek s namjerom da smiri Vekića da, kako jerekao, od strane Vekića i njegove straže ne bi bilo nekih kravala.

Smatra da Bošnjakovića treba pitati kada jesaznao za te optužnice. Drži da je sigurno saznao kada je krenuo u Osijekobavijestiti i smirivati Vekića. Upitan koja je svrha donošenja zakona oništetnosti akata i odluka bivše JNA, SFRJ i Republike Srbije i njihovihpravosudnih tijela vezanih uz Domovinski rat, Šeks je kazao kako je Srbijakrenula u jednu vrstu pravosudne agresije što je kulminiralo pokušajemuručivanja optužnica Vojnog tužiteljstva JNA od 10. kolovoza 1992. godineprotiv 44 hrvatska branitelja. "Nisam ja tu bitan niti važan", kazaoje Šeks dodavši da su uz njega, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i TomislavaMerčepa svi ostali hrvatski branitelji. "Trebalo je Vukovar kao simbolhrvatske obrane staviti u kontekst izvršenja genocida. Da su vukovarskibranitelji odgovorni za izvršenje genocida", kazao je.

Ocijenio je i da je svrha tih optužnicaizazvati uznemirenost među vukovarskim braniteljima. Šeks je neosnovanimocijenio i prigovore da je taj zakon beskoristan i da se njime ništa nerješava. Smatra da bi donošenjem tog zakona Hrvatska zajedno s drugim državamas područja bivše Jugoslavije trebala izvršiti pritisak na Srbiju da povuče diozakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločineiz 2003. Također, i EU bi trebala, dodao je, izvršiti određeni pritisak naSrbiju jer ni ona ne može biti ravnodušna na činjenicu da jedna zemlja uEuropi, koja želi biti član EU, prisvaja prerogative koje nema niti jednačlanica EU.

Potpredsjednik Sabora kazao je i da će tajzakon biti donešen i zbog toga što srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine uovom slučaju nije ispoštovalo sporazum s DORH-om. Po tom dogovoru, rekao jeŠeks, trebao je dati izjavu DORH-u, i ako bi DORH smatrao da ima osnovepokrenuti kazneni postupak protiv njega, onda bi ga pokrenuo. Šeks je kazao daje prijašnjim podizanjem tjeralica Srbija zloupotrebljavala Interpol te daprotiv njega nije izdana nikakva, pa niti Interpolova tjeralica.