Danas sam podnio ostavku na zastupnički mandat jer je on nespojiv s dužnosti posebnog savjetnika Predsjednice RH. Sutra će Hrvatski sabor verificirati ostavku. Nakon 25 godina, došlo je vrijeme da se rastanem od Markova trga. Namjeravam aktivirati mirovinu za koju sam već davno stekao uvjete, a u Uredu Predsjednice radit ću bez naknade - izjavio je novinarima Vladimir Šeks, naš najdugovječniji sabornik i jedan od osnivača HDZ-a. 

Dogovoreni odlazak

Odluku svog kolege komentirao je glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković, otkrivši da je o njoj Šeks razgovarao i s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom:

- Ovo je rezultat dogovora. Gospodin Šeks jedna je od ključnih figura hrvatske politike od demokratskih promjena pa sve do danas. Izabran je u svim sazivima Hrvatskog sabora, jedan je od autora Ustava RH i svih ključnih dokumenata vezanih za samostalnost naše države. Upravo je on 8. listopada 1991. za saborskom govornicom objavio Odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Uvijek smo izvrsno surađivali - u Saboru je ostavio doista neizbrisiv trag.

Ustavotvorac i utemeljitelj 

Jandroković je još istaknuo da Šeks svojim znanjem i iskustvom itekako može pridonijeti kvaliteti rada Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Dodajmo da je Šeks bio i predsjednik Hrvatskog sabora (5. saziv), Odbora za Ustav, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i mnogih drugih saborskih tijela. Početkom 90-ih obnašao je dužnost državnog odvjetnika, a potom i potpredsjednika Vlade RHza unutarnju politiku.