U povodu neizvjesne sudbine Rafinerije Sisak - što bi ugrozilo egzistenciju čak 900 obitelji - ali i odnosa između Ine i MOL-a te hrvatske Vlade zastupnici su danas u Hrvatskom saboru zatražili stanku kako progovorili o ovoj iznimno važnoj temi.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-rafinerija-sisak-ugrozeno-900-obi...

O teškoj situaciji i Vladinu nečinjenju da na bilo koji način riješi problem sisačke Rafinerije govorio je i saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević: 

Milanovićevo opasno poigravanje

Kad su u pitanju Ina i Rafinerija nafte Sisak, od aktualne smo vlade u tri godine jedino vidjeli da čeka da se nešto samo po sebi dogodi. Osim toga, svjedočili smo i sukobima unutar vladajuće koalicije o budućnosti Ine. Sisačka je rafinerija od posebnog interesa za RH, za našu energetsku neovisnost. Stoga takav objekt ne može služiti isključivo maksimalizaciji profita. 

Gašenje rafinerije u BiH?

Treba ponoviti, međutim, da je ugovorom iz 2003. MOL kao strateški partner preuzeo obvezu uložiti u modernizaciju rafinerija i u Sisku i u Rijeci. To postaje još važnije jer rafinerija u Bosanskom Brodu posluje s gubicima i nije sigurno da će ruski vlasnici održati proizvodnju. Moguće zatvaranje Bosanskog Broda otvara novu perspektivu Rafineriji nafte Sisak na širem prostoru središnje Europe!

NE isplati dividende!

Tražimo od Vlade i g. Milanovića da se kristalno jasno odredi o zahtjevima da INA isplati dividendu. S obzirom na stanje u kojem se danas nalazi INA, razvidno je da se u tom slučaju ne bi moglo ulagati u modernizaciju. A svi ćemo se, i lijevo i desno u ovoj sabornici, složiti da u ovom trenutku investicije, opstanak radnih mjesta i podizanje produktivnosti moraju biti nacionalni interes - a ne isplata dividende! 

Svi su vam krivi, samo Vlada ne!

Predložio bih i da ne optužujemo druge za vlastite propuste. Nisu Mađari i MOL, nisu bankari krivi zato što sami nismo dovoljno sposobni i što ne radimo svoj posao, što hrvatska država ne uvodi pravila igre u kojima bi svi imali jednaka prava na tržištu. Nemojmo plašiti ljude s tržištem. Ono je tu, trebamo mu se prilagoditi. Svaka država, pa i naša, ima na raspolaganju dovoljno alata za određivanje jasnih pravila igre - za sve jednaka.