Aktualnim prijepodnevom („aktualac“) Hrvatski sabor započeo je svoju novu, dvanaestu sjednicu.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, zajedno s članicama i članovima Vlade, odgovarao je na pitanja saborskih zastupnica i zastupnika. U najkraćem: oporbenjaci, poklopite se ušima!

https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-vlada-u-dvije-i-pol-godine-u-mjere-za-zaposljavanje-ulozila-rekordnih-4-5-milijarde-kuna/25814

Donosimo dio naglasaka iz odgovora predsjednika Plenkovića:

Kojem žanru pripada HSS?

Zastupniče Beljak, više ne znam kojem žanru pripada Vaša stranka! Znam da međunarodni tajnik HSS-a uredno dolazi na Političku skupštinu EPP-a, na njoj se prijavljuje i glasuje. Istodobno, Vi tvrdite da više niste dio EPP-a. Zanima me tko je onda Vaš „spitzenkandidat“. Bilo bi dobro da čujemo iza koga vi, kao navodna Hrvatska seljačka stranka, stojite. To bi bilo dobro i za Vaše članstvo. Mnogi Vaši kolege na lokalnim razinama izvrsno surađuju s HDZ-om, podržavaju rad naše Vlade, zadovoljni su onim što postižemo i nemaju „problem“, poput Vas, s proračunskim suficitom, s vraćanjem RH na investicijski kreditni rejting, s kontinuiranim rastom BDP-a i zaposlenosti, s ubrzanim povlačenjem EU sredstava...

Zaštita hrvatske granice uz pomoć EU sredstava

Uvažena zastupnice Esih, „zaboravljate“ da je ova Vlada angažirala 6.500 policajaca kako bismo hrvatsku granicu štitili od nezakonitih migracija. To radimo zbog naših građana, našeg suvereniteta i našeg teritorija! „Zaboravljate“ i da to činimo uz pomoć EU sredstava - u cijelosti smo iskoristili omotnicu od 120 mil. eura, gotovo milijardu kuna, za vrhunsko opremanje granične policije - što smo, za razliku od prijašnjih Vlada, uspješno ispregovarali dok je Vaš interes za ovu temu bio nešto manji nego danas! I postižemo dobre rezultate, poštujući nacionalne zakone i međunarodne konvencije, vodeći računa o humanosti - koja je važan element naše Vlade i HDZ-a, na čijoj ste listi i Vi dobili prigodu ući u Sabor!

MOST-ova POHVALA POSJETU KINESKOG PREMIJERA

Mostov zastupnik Miro Bulj na aktualnom je prijepodnevu, postavljajući pitanje predsjedniku Plenkoviću, pohvalnim ocijenio posjet kineskog premijera Hrvatskoj i potpisane ugovore, posebno se osvrnuvši na olakšani izvoz naših mliječnih proizvoda u Kinu. Plenković mu je odgovorio:

Drago mi je!

Drago mi je da ste pohvalili sadržajni posjet kineskog premijera, prvi u 27 godina naše samostalnosti. Potpisali smo 10 različitih sporazuma između Hrvatske i Kine, koji se odnose na gospodarsku suradnju i ulaganja, poljoprivredu, turizam, obrazovanje i šport, a jedan od njih upravo na izvoz mliječnih proizvoda.

Nametanje defetizma i pesimizma

A što se drugog dijela Vašeg pitanja i slike nekog defetizma i pesimizma koju nastojite projicirati, podsjetit ću da je Hrvatska u mandatu ove Vlade izašla iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka i iz Procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. U 2017. smo po prvi put nakon 1998. imali proračunski višak, i to u iznosu od 2 milijarde i 900 milijuna kuna. I 2018. - unatoč isplatama državnih jamstava iz vremena SDP-ove vlade - ostvarili smo proračunski višak, od 758 milijuna kuna.

Neprijeporna postignuća naše Vlade

Smanjili smo udio javnog duga u BDP-u na 74.6 posto, povećali smo minimalne plaće za 24 posto, narasle su i prosječne plaće za 800 kuna, imamo 96.000 radnih mjesta više nego na početku mandata... Ugovorili smo već 65% sredstava od ukupno 10,7 milijardi eura koje su nam na raspolaganju u aktualnoj EU omotnici, a do kraja 2019. to ćemo podići na - 85%! Ne zaboravimo, na početku našeg mandata zatekli smo samo 9% ugovorenih sredstava! Sve su to postignuća koja se događaju zbog odgovorne politike koju vodimo!