Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u priopćenju je najoštrije osudio izjavu o „talijanskoj Istri i Dalmaciji“ koju je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izrekao u Basovizzi pokraj Trsta.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Izjave predsjednika Europskog parlamenta Tajanija predstavljaju sramotno iskrivljavanje povijesnih činjenica koje ne priliče predsjedniku jedne institucije Europske unije.

Osim što predstavljaju opasnu revizionističku retoriku o davno riješenim povijesnim pitanjima, izjave predsjednika Europskog parlamenta u suprotnostima su s vrijednostima Europskog parlamenta na čijem je čelu, kao i temeljnim vrijednostima na kojima je nastala i na kojima počiva Europska unija.

Hrvatska je uvijek oštro osuđivala i osuđuje sve zločine učinjene pod nacističkim, fašističkim i komunističkim režimima i smatra da se žrtve bilo kojeg zločina ne smiju koristiti u političke svrhe.

U današnjem složenom i nestabilnom vremenu, izjave ovakve vrste ne pridonose osnaživanju europskih vrijednosti, već suprotno tome mogu potaknuti nove napetosti i sukobe.